100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions (NEET/JEE)

Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions contains the most important Multiple Choice Questions for NEET, JEE, AIIMS and other medical exams. It has been designed to improve the concepts of CBSE students so that they can clear these competitive exams. These MCQs have been prepared in a systematic manner. For revising a topic it is a good resource for students.

Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions (Methods of Carboxylic Acids Preparation)

1. Which of the following pairs do not give the same compound on heating with alkaline potassium permanganate?

a) Toluene and propyl benzene

b) Toluene and n-Butyl benzene

c) Propyl benzene and isopropyl benzene

d) o-Xylene and n-Butyl benzene

Answer: d

2. p-Xylene on reaction with acidified potassium dichromate at high temperature gives ________

a) benzoic acid

b) phthalic acid

c) terephthalic acid

d) no reaction

Answer: c

2. Which of the following cannot be converted to benzoic acid on reaction with KMnO4-KOH followed by H3O+?

a) Ethyl benzene

b) Acetophenone

c) 4-Methylacetophenone

d) Styrene

Answer: c

4. How can methyl magnesium bromide be converted to propanoic acid?

a) Jones reagent

b) KMnO4-KOH; heat

c) H3O+; heat

d) CO2-dry ether; H3o+

Answer: d

5. 3-Chlorophenyl magnesium bromide on reaction with dry ice followed by acidification in mineral acid gives _________

a) 3-Chlorophenol

b) 3-Chlorophenylethanoic acid

c) 3-Chlorobenzaldehyde

d) 3-Chlorobenzoic acid

Answer: d

6. Benzoic ethanoic anhydride on hydrolysis gives __________

a) benzoic acid and methanoic acid

b) benzoic acid and ethanoic acid

c) phenylethanoic acid and methanoic acid

d) no products

Answer: b

7. Ethanoyl chloride on hydrolysis with aqueous NaOH gives _______

a) acetate ion

b) acetic acid

c) propanoic acid

d) no reaction

Answer: a

8. The final product(s) of basic hydrolysis followed by acidification of ethyl butanoate is _______

a) ethanoic acid

b) butanoic acid

c) ethanoic acid and butanoic acid

d) butanoic acid and ethanol

Answer: b

9. Which of the following is known as Jones reagent?

a) KMnO4 in alkaline medium

b) CrO3 in H2SO4

c) K2Cr2O7 in acidic medium

d) KMnO4 in H2SO4

Answer: b

10. Benzoic acid is obtained from the oxidation of _______ with alkaline KMnO4 followed by treatment with mineral acid.

a) phenol

b) benzaldehyde

c) acetophenone

d) benzyl alcohol

Answer: d

100+ MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF
100+ Important Questions Of Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids NEET Questions
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Important Question
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ
100+ Important Question Of Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ
100+ Questions On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids