100+ Amines Intext Questions (Amines Physical Properties)

Amines Intext Questions are important for IIT JEE, AIIMS, NEET, Pre UG Medical entrance exams. Medical students who are preparing for competitive exams like NEET or AIIMS must go through this article about important amines MCQs. It will surely help you to score high marks in chemistry.

Amines Intext Questions (Amines Physical Properties)

1. The intermolecular hydrogen bonds, if any, in amines is formed between _______

a) N-H and N-H

b) N and N-H

c) Alkyl carbon and N-H

d) Alkyl H and N-H

Answer: b

2. What is the correct order of boiling points of the isomeric amines where A=ethylmethylamine, B=propylamine and C=trimethylamine?

a) A > B > C

b) C > B > A

c) B > C > A

d) B > A > C

Answer: d

3. Which of the following has a lower boiling point than ethanamine?

a) Propane

b) Ethanal

c) Ethanol

d) Methanoic acid

Answer: a

4. If the boiling point of diethylamine is 329 K, predict the boiling point of ethyldimethylamine.

a) 310 K

b) 329 K

c) 340 K

d) 351 K

Answer: a

5. If the boiling point of n-C4H9NH2 is 351 K, what will be the boiling point of n-C4H9OH?

a) 329 K

b) 301 K

c) 351 K

d) 390 K

Answer: d

6. If A is the boiling point of propanamine and B is the boiling point of butanamine, what is the correct relation between the two?

a) A > B

b) B > A

c) A = B

d) A >> B

Answer: b

7. Which of the following amines are insoluble in water?

a) Methanamine

b) Ethanamine

c) Propanamine

d) Benzenamine

Answer: d

8. If ‘x’ ml of butan-1amine and ‘y’ ml of butan-1-ol is completely soluble in 100ml of water each, what is the relation between x and y?

a) x > y

b) x < y

c) x = y

d) x + y = 100

Answer: b

9. Aniline is insoluble in which of the following solvents?

a) Ethanol

b) Ethoxyethane

c) Benzene

d) Water

Answer: d

10. Which of the following is least soluble in water?

a) CH3CH2NH2

b) CH3CH2OH

c) HCOOH

d) CH3NH2

Answer: a

11. Which of the following amines is not a gas?

a) Methylamine

b) Dimethylamine

c) Ethylamine

d) Trimethylamine

Answer: d

12. What is the characteristic odour of relatively lower aliphatic amines?

a) Fruity odour

b) Fishy odour

c) Rotten egg smell

d) Odourless

Answer: b

13. Which of the following best describes aniline in pure form?

a) Colourless liquid

b) White waxy solid

c) Brown gas

d) Yellowish gas

Answer: a

100+ Amines NEET MCQ (Amines Chemical Reactions)
100+ NEET Questions On Amines (Amines Classification)
100+ Amines Questions For NEET (Amines Nomenclature)
100+ Amines NEET Questions (Diazonium Salts Chemical Reactions)
100+ JEE Mains Questions On Amines (Diazonium Salts in Synthesis of Aromatic Compounds)
100+ Amines Class 12 NEET Questions (Diazonium Salts Physical Properties)
100+ MCQ Questions On Amines (Preparation Method of Diazonium Salts)
100+ Class 12 Chemistry Amines Important Questions (Preparation of Amines)
100+ Amines JEE Questions (Structure of Amines)

Comments