100+ Amines NEET Questions (Diazonium Salts Chemical Reactions)

Amines NEET Questions are important for IIT JEE, AIIMS, NEET, Pre UG Medical entrance exams. Medical students who are preparing for competitive exams like NEET or AIIMS must go through this article about important amines MCQs. It will surely help you to score high marks in chemistry.

Amines NEET Questions (Diazonium Salts Chemical Reactions)

1. Which of the following can be produced by Gatterman reaction of diazonium salts?

a) Bromobenzene

b) Fluorobenzene

c) Nitrobenzene

d) Cyanobenzene

Answer: a

2. Which of the following compounds has to be used in Gatterman reaction?

a) Chloroform

b) HCl

c) Copper powder

d) Copper chloride

Answer: c

3. Benzenediazonium bromide on Gatterman reaction with HCl does not form which of the following?

a) Chlorobenzene

b) Nitrogen gas

c) Copper bromide

d) Copper chloride

Answer: d

4. When a diazonium salt is treated with ______ iodobenzene is formed.

a) potassium iodide

b) copper iodide

c) ethyl iodide

d) iodoform

Answer: a

5. Which of the following is not produced when C6H5N2+Br is warmed with KI?

a) C6H5I

b) N2 gas

c) KBr

d) KNO2

Answer: d

6. Benzenediazonium chloride on treatment with _____ gives a product which on heating forms fluorobenzene.

a) hydrofluoric acid

b) fluoroboric acid

c) potassium fluoride

d) boron trifluoride

Answer: b

7. Aryl fluoride can be obtained directly by heating which arenediazonium salt?

a) Benzenediazonium fluoride

b) Benzenediazonium chloride

c) Benzenediazonium hydrogensulphate

d) Benzenediazonium fluoroborate

Answer: d

8. Which of the following is formed as a by product of decomposition of arenediazonium fluoroborate to give fluorobenzene?

a) BF3

b) BH3

c) H3BO3

d) BN

Answer: a

9. In reactions of diazonium salts involving the displacement of diazonium group, the nitrogen escapes as _____

a) precipitate

b) liquid

c) gas

d) crystals

Answer: c

10. Identify the most suitable reagent for converting benzene diazonium chloride to chlorobenzene.

a) CuCl2/HCl

b) Cu2Cl2/HCl

c) CuSO4/HCl

d) CuSO2/H2SO4

Answer: b

11. Which of the following cannot be formed from Sandmeyer reaction on benzenediazonium chloride?

a) Chlorobenzene

b) Bromobenzene

c) Iodobenzene

d) Benzonitrile

Answer: c

12. The complete reaction for the conversion of aniline to benzene, involving the reduction of diazonium salt, is known as _______

a) diazotisation

b) deamination

c) sandmeyer reaction

d) gatterman reaction

Answer: b

13. When benzenediazonium chloride is treated with hypophosphorous acid, the product obtained is __________

a) phenol

b) chlorobenzene

c) benzene

d) aniline

Answer: c

14. A diazonium salt, on treatment with which of the following gives benzene?

a) LiAlH4

b) pyridine

c) CH3CH2OH

d) HBF4

Answer: c

15. A diazonium salt ‘X’ forms sulphuric acid as one the by product when is reacts with phosphinic acid to give benzene. Identify ‘X’.

a) Benzenediazonium chloride

b) Benzenediazonium bromide

c) Benzenediazonium hydrogensulphate

d) Benzenediazonium fluoroborate

Answer: c

16. Which of the following is not obtained as a product of the reaction between benzenediazonium bromide and ethanol?

a) Benzene

b) Nitrogen gas

c) Acetic acid

d) Hydrogen bromide

Answer: c

17. Which of the following is the most suitable reagent for converting benzenediazonium fluoroborate to nitrobenzene?

a) NaNO2/HCl

b) NaNO2/Cu powder

c) HBF4/HNO2

d) HNO3/HCl

Answer: b

18. What is the most suitable temperature for the conversion of benzenediazonium fluoroborate to nitrobenzene, with sodium nitrite and copper?

a) 0°C

b) 10°C

c) 22°C

d) 40°C

Answer: d

19. Which of the following is a by product of the reaction between fluoroborate diazonium salt and sodium nitrite in the presence of copper?

a) HBF4

b) NaBF4

c) Na3N

d) NaF

Answer: b

20. The reaction between benzenediazonium chloride and phenol results in a ______ coloured compound.

a) yellow

b) orange

c) red

d) purple

Answer: b

21. The reaction between a diazonium salt and aniline in a slightly acidic medium gives _______

a) o-aminoazobenzene

b) m-aminoazobenzene

c) p-aminoazobenzene

d) no reaction

Answer: c

22. What is the most suitable pH of the medium for the conduction of coupling reaction of benzenediazonium chloride with phenol?

a) 2

b) 4

c) 7

d) 10

Answer: b

23. When a diazonium salt is treated with p-cresol, at which position with respect to the hydroxy group does the coupling occur?

a) ortho

b) meta

c) para

d) coupling does not take place

Answer: a

24. The reaction involving the conversion of diazonium salts to azo compounds is known as _______ reaction.

a) diazotisation

b) deamination

c) coupling

d) carbylamine

Answer: c

25. The coupling reaction is a type of _________ reaction.

a) electrophilic addition

b) electrophilic substitution

c) nucleophilic addition

d) nucleophilic substitution

Answer: b

26. The coupling reaction of benzenediazonium chloride with aniline occurs in a ______ medium.

a) strongly basic

b) weakly basic

c) neutral

d) weakly acidic

Answer: d

100+ Amines NEET MCQ (Amines Chemical Reactions)
100+ NEET Questions On Amines (Amines Classification)
100+ Amines Questions For NEET (Amines Nomenclature)
100+ Amines Intext Questions (Amines Physical Properties)
100+ JEE Mains Questions On Amines (Diazonium Salts in Synthesis of Aromatic Compounds)
100+ Amines Class 12 NEET Questions (Diazonium Salts Physical Properties)
100+ MCQ Questions On Amines (Preparation Method of Diazonium Salts)
100+ Class 12 Chemistry Amines Important Questions (Preparation of Amines)
100+ Amines JEE Questions (Structure of Amines)