100+ Amines Questions For NEET (Amines Nomenclature)

Amines Questions For NEET are important for IIT JEE, AIIMS, NEET, Pre UG Medical entrance exams. Medical students who are preparing for competitive exams like NEET or AIIMS must go through this article about important amines MCQs. It will surely help you to score high marks in chemistry.

Amines Questions For NEET (Amines Nomenclature)

1. Identify the incorrect name of the aromatic primary amine with the formula C7H9N.

a) Benzenamine

b) Benzylamine

c) Phenylaminomethane

d) Phenylmethanamine

Answer: a

2. Hexamethylenediamine is named as __________ in the IUPAC system.

a) Hexane-1,3-diamine

b) Hexane-1,4-diamine

c) Hexane-1,5-diamine

d) Hexane-1,6-diamine

Answer: d

3. What is the correct IUPAC name of CH3-NH-CH2CH3?

a) N-Methylethanamine

b) N-Ethylmethanamine

c) N-Ethyl-N-methylmethanamine

d) N-Ethyl-N-methylamine

Answer: a

4. Which of the following is the correct IUPAC name of (CH3)3N?

a) Trimethylamine

b) N-Methylethanamine

c) N,N-Dimethylmethanamine

d) N,N,N-Trimethylamine

Answer: c

5. What is the correct common name of H2N-CH2-CH2-NH2?

a) Ethylenediamine

b) 1,2-Diaminoethane

c) Ethyldiamine

d) Aminoethylamine

Answer: a

6. What is the correct IUPAC name of H2N-(CH2)5-NH2?

a) Pentan-1,5-diamine

b) 1,5-Diaminopentane

c) Pentamethylenediamine

d) Pentane-1,5-diamine

Answer: d

7. In the IUPAC system, the prefix N is generally used for _______ amines.

a) primary

b) secondary

c) tertiary

d) secondary and tertiary

Answer: d

8. Which of the following is the IUPAC name of the compound in which one hydrogen of ammonia is replaced by an ethyl group?

a) Ethylamine

b) Aminoethane

c) Ethanamine

d) Ethane amine

Answer: c

9. Which of the following names of amines belong strictly to the common system?

a) Ethylmethylamine

b) Aniline

c) Benzenamine

d) Propan-1-amine

Answer: a

10. Which of the following names of aromatic amines does not belong to the common naming system?

a) Aniline

b) o-Toluidine

c) 4-Bromoaniline

d) N–Methylaniline

Answer: c

11. What is the correct name of the compound with two amino groups around a benzene ring at opposite (para) positions?

a) Benzenediamine

b) 4-Aminobenzenamine

c) p-Aminoaniline

d) Benzene-1,4-diamine

Answer: d

12. Identify the incorrect name of the compound formed when two hydrogen atoms of ammonia are replaced by phenyl groups.

a) Diphenylamine

b) N-Phenylaniline

c) N-Phenylbenzenamine

d) N,N-Diphenylaniline

Answer: d

13. How many isomeric amines are possible of the formula C4H11N.

a) 5

b) 8

c) 10

d) 11

Answer: b

14. What is the IUPAC name of CH3-NH-CH2-CH(NO2)-CH3 ?

a) N-Methyl-2-nitropropanamine

b) 1-Aminomethyl-2-nitropropane

c) N-(2-Nitropropyl)methanamine

d) N-Methyl-2-methylnitropropanamine

Answer: a

15. Identify the correct naming of H2NCH2CH2OH.

a) 2-Hydroxyethanamine

b) 2-Aminoethanol

c) Ethane-2-hydroxy-1-amine

d) 1-Aminoethan-2-ol

Answer: b

16. Which of the following names are incorrect according to IUPAC?

a) 1-Phenylethanamine

b) N-Methylaniline

c) N-Butylaminoethane

d) Propane-1,2-diamine

Answer: c

17. What is the correct IUPAC name of the compound which has a benzene ring substituted with amino group at one position and a bromine atom at a position para to it?

a) 4-Aminobromobenzene

b) 4-Bromobenylamine

c) 4-Bromoaniline

d) p-Bromoaniline

Answer: c

18. What is the common name of the simplest aromatic amine?

a) Aniline

b) Benzylamine

c) Benzenamine

d) Aminobenzene

Answer: a

19. What is the substituent group in 2-methylbezebamine?

a) Methyl group

b) Amino group

c) Benzene ring

d) Methyl and amino groups

Answer: a

20. Identify the substituent in p-anisidine?

a) CH3

b) OCH3

c) NH2

d) COCH3

Answer: b

100+ Amines NEET MCQ (Amines Chemical Reactions)
100+ NEET Questions On Amines (Amines Classification)
100+ Amines Intext Questions (Amines Physical Properties)
100+ Amines NEET Questions (Diazonium Salts Chemical Reactions)
100+ JEE Mains Questions On Amines (Diazonium Salts in Synthesis of Aromatic Compounds)
100+ Amines Class 12 NEET Questions (Diazonium Salts Physical Properties)
100+ MCQ Questions On Amines (Preparation Method of Diazonium Salts)
100+ Class 12 Chemistry Amines Important Questions (Preparation of Amines)
100+ Amines JEE Questions (Structure of Amines)

Comments