100+ Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF

These Amino Acid MCQ with Answers are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These Amino Acid MCQ with Answers are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

Amino Acid MCQ with Answers

1. The simplest amino acid is

a) Glycine

b) Alanine

c) Asparagine

d) Tyrosine

Answer: a

2. Amino acids are mostly synthesised from

a) fatty acids

b) mineral salts

c) 𝜶-­ketoglutaric acid

d) volatile acids

Answer: c

3. Amino acids with the aliphatic ‘R’ group are

a) Glycine, alanine, leucine

b) Serine, threonine, cysteine

c) Lysine, arginine, histidine

d) Phenylalanine, tyrosine and tryptophan

Answer: a

4. Which of the following amino acids is not necessary to be taken in the diet?

a) histidine

b) threonine

c) serine

d) lysine

Answer: c

5. An amino acid yielding acetyl CoA during catabolism is

a) ketogenic

b) glucogenic

c) essential

d) both glucogenic and ketogenic

Answer: a

6. The first amino acid of any polypeptide chain in eukaryotes is

a) valine

b) methionine

c) glycine

d) alanine

Answer: b

7. Which of the following is a true statement?

a) Tryptophan and tyrosine are significantly more polar than phenylalanine

b) Leucine is commonly used as an ingredient in the buffers of SDS page

c) Aspartate is an essential amino acid

d) Lysine is a non-essential amino acid

Answer: a

8. Which among the following is a non-essential amino acid?

a) Serine

b) Threonine

c) Lysine

d) Histidine

Answer: a

9. Which of the following is an essential amino acid?

a) Cysteine

b) Asparagine

c) Glutamine

d) Phenylalanine

Answer: d

10. Which of the following is an imino acid?

a) Alanine

b) Glycine

c) Proline

d) Serine

Answer: c

11. Which among the following is both glucogenic and ketogenic?

a) Isoleucine

b) Leucine

c) Lysine

d) Histidine

Answer: a

12. An amino acid that yields acetoacetyl CoA during the catabolism of its carbon skeleton will be considered as __________

a) Glycogenic

b) Ketogenic

c) Both glycogenic and ketogenic

d) Essential

Answer: b

13. Number of chiral centers in isoleucine is?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: b

14. Identify the amino acids containing nonpolar, aliphatic R groups.

a) Phenylalanine, tyrosine, and tryptophan

b) Glycine, alanine, leucine

c) Lysine, arginine, histidine

d) Serine, threonine, cysteine

Answer: b

15. The two amino acids having R groups with a negative net charge at pH 7.0 are ___________

a) Aspartate and glutamate

b) Arginine and histidine

c) Cysteine and methionine

d) Proline and valine

Answer: a

16. If pK1 = 2.34 and pK2 = 9.60, then the isoelectric point pI is?

a) 5.87

b) 5.97

c) 3.67

d) 11.94

Answer: b

Amino Acid MCQ with Answers PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments