Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF

These Endocrine System MCQ and Answer are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These Endocrine System MCQ and Answer are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

Endocrine System MCQ and Answer

1. Which of this statement is INCORRECT regarding the function of hormones?

a) Reproduction and sexual differentiation

b) Maintenance of internal environment

c) Maintain body temperature

d) Development and growth

Answer: c

2. Mark the one, which is NOT the precursor of the hormone?

a) Amino acids

b) Cholesterol

c) Phospholipids

d) Proteins

Answer: d

3. What is the precursor of steroid hormone?

a) Protein

b) Cholesterol

c) Carbohydrate

d) Lipid

Answer: b

4. Which of the is a fat soluble hormone?

a) Amine hormone

b) Peptide hormone

c) Thyroid hormone

d) Protein hormone

Answer: c

5. Name the hormone which is synthesized from histidine amino acid?

a) Histamine

b) Epinephrine

c) Norepinephrine

d) Dopamine

Answer: a

6. Which of the following is protein hormone?

a) Oxytocin

b) Insulin

c) TSH

d) Antidiuretic hormone

Answer: b

7. Name the gland, which releases Neurohormone.

a) Hypothalamus

b) Pituitary

c) Thyroid

d) Pancreas

Answer: a

8. Name the hormone which takes part in the release of FSH and LH from the anterior pituitary.

a) Growth hormone

b) GnRH

c) Somatostatin

d) TRH

Answer: b

9. Which of the following is Growth hormone inhibiting hormone?

a) FSH

b) TRH

c) GHRH

d) Somatostatin

Answer: d

10. Mark the one, which is not inhibited by the effect of somatostatin.

a) GH

b) TSH

c) Glucagon

d) Dopamine

Answer: d

11. Name the hormone, which is released by the posterior pituitary.

a) Oxytocin

b) TSH

c) ICSH

d) Prolactin

Answer: a

12. Chemical messengers secreted by ductless glands are called___________

a) Lymph

b) Platelets

c) Plasma

d) Hormones

Answer: d

13. Which of the following is NOT an endocrine gland?

a) Hypothalamus

b) Pituitary

c) Parathyroid

d) Pancreas

Answer: a

14. FSH and LH are collectively known as _______

a) Neurohomones

b) Antistress hormones

c) Gonadotrophic hormone

d) Emergency hormone

Answer: c

15. Which of the following is not a heredity disease?

a) Hemophilia

b) Cretinism

c) Cystic fibrosis

d) Thalassemia

Answer: b

16. Which of the following hormone is responsible for ovulation?

a) LH

b) FSH

c) Progesterone

d) Testosterone

Answer: a

17. Which of the following is a part of endocrine gland?

a) Pars radiata

b) Brunner’s gland

c) Juxtaglomerulus

d) Crypts of Lieberkuhn

Answer: c

18. Who is the father of endocrinology?

a) R H Whittakar

b) Pasteur

c) Thomas Addison

d) Einthoven

Answer: c

19. Stress hormone is __________

a) Oxytocin

b) Adrenaline

c) Vasopressin

d) Sex hormone

Answer: b

20. Which of the following is responsible for sleep cycle movements?

a) Melatonin

b) Dopamine

c) Serotin

d) Adrenaline

Answer: a

21. Which part of the ovary of mammals acts as endocrine gland after copulation?

a) Stroma

b) Graaffian follicle

c) Vitelline membrane

d) Germinal epithelium

Answer: b

22. Which of the following hormone is a modified amino acid?

a) Progesterone

b) Estrogen

c) Prostaglandins

d) Epinephrine

Answer: d

23. Ecdysone is secreted by __________

a) Insects

b) Nematodes’

c) Polychaetes

d) Algae

Answer: a

24. Which hormone produces a calorigenic effect?

a) FSH

b) Thyroxine

c) Insulin

d) Adrenaline

Answer: a

25. Which of the following hormone is a steroid?

a) Epinephrine

b) Thyroxine

c) Estrogen

d) Prostaglandins

Answer: c

26. Deficiency of vasopressin causes ________

a) Goitre

b) Diabetes mellitus

c) Myxoedema

d) Diabetes insipidus

Answer: d

Endocrine System MCQ and Answer PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments