100+ MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids (NEET/JEE)

MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids contains the most important Multiple Choice Questions for NEET, JEE, AIIMS and other medical exams. It has been designed to improve the concepts of CBSE students so that they can clear these competitive exams. These MCQs have been prepared in a systematic manner. For revising a topic it is a good resource for students.

MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids (Nomenclature and Structure of Carbonyl Groups)

1. What is the common name of the compound which has a CHO group attached to the sp2 hybridised carbon of a benzene ring?

a) Benzanal

b) Benzaldehyde

c) Benzenecarbaldehyde

d) Phthaldehyde

Answer: Benzaldehyde

2. The prefix valer- is used for generally used for naming aldehydes with how many carbon atoms in the structure?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: 5

3. Identify the correct IUPAC name of CH3-CH=CH-CHO.

a) But-2-enal

b) 2-Butenal

c) Buten-2-al

d) Butenal

Answer: But-2-enal

4. The compound 3-Phenylprop-2-enal is also known as _________

a) Crotonaldehyde

b) Cinnamaldehyde

c) Salicylaldehyde

d) Vanillin

Answer: Cinnamaldehyde

5. How many aldehydic groups does the compound phthaldehyde have?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

6. Which of the following compounds do not contain a carbonyl group?

a) Alcohol

b) Aldehyde

c) Ketone

d) Carboxylic acid

Answer: Alcohol

7. How many carbon atoms does formaldehyde have?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: 1

8. What is the common name of butanal?

a) n-Butanaldehyde

b) α-Butanaldehyde

c) n-Butyraldehyde

d) α-Butyraldehyde

Answer: n-Butyraldehyde

9. Acetone is the common name of which of the following ketones?

a) Dimethyl ketone

b) Ethyl methyl ketone

c) Diethyl ketone

d) Methyl n-propyl ketone

Answer: Dimethyl ketone

10. Which of the following will be the main group when present in a compound together?

a) -CHO

b) -CO

c) -OH

d) -Cl

Answer: -CHO

11. _________ ketones are generally named by adding the name of the acyl group as prefix to the word phenone.

a) Ethyl methyl

b) Dialkyl

c) Alkyl phenyl

d) Diphenyl

Answer: Alkyl phenyl

12. What is the IUPAC name of CH3-CO-CH2-CH2-CH3?

a) Butan-1-one

b) Butan-2-one

c) Pentan-1-one

d) Pentan-2-one

Answer: Pentan-2-one

13. What is the correct IUPAC name of α-Methylcyclohexanone?

a) Methylcyclohexanone

b) Methylcyclohexan-2-one

c) 2-Methylcyclohexanone

d) Cyclomethylhexan-2-one

Answer: 2-Methylcyclohexanone

14. What is the IUPAC name of diisopropyl ketone?

a) 1,3-Diisopropylpropan-2-one

b) 2,4-Dimethylpentan-3-one

c) 2-Methyl-1-(1-methylethyl) propan-1-one

d) 1,3-Dimethylpropan-2-one

Answer: 2,4-Dimethylpentan-3-one

15. What is the approximate planar bond angle between the carbonyl C-O bond and the bond between the carbonyl carbon and the atom attached to it?

a) 60°

b) 90°

c) 120°

d) 135°

Answer: 120°

100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF
100+ Important Questions Of Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids NEET Questions
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Important Question
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions
100+ Important Question Of Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ
100+ Questions On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids

Comments