100+ MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF

These MCQ on Amino Acid Metabolism with Answers are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These MCQ on Amino Acid Metabolism with Answers are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

MCQ on Amino Acid Metabolism

1. Which out of the following amino acids is not converted to Succinyl co A?

a) Methionine

b) Valine

c) Isoleucine

d) Histidine

Answer: d

2. Which of the following is non-essential amino acid?

a) Lysine

b) Leucine

c) Serine

d) Methionine

Answer: c

3. Which of these amino acids are essential for infants?

a) Methionine

b) Arginine and Histidine

c) Valine

d) Lysine and Leucine

Answer: b

4. All of the following compounds are synthesized by transmethylation reactions, except-

a) Choline

b) Epinephrine

c) Creatine

d) Ethanolamine

Answer: d

5. Histamine, a chemical mediator of allergies and anaphylaxis, is synthesized from amino acid Histidine by which of the following processes?

a) Deamination

b) Decarboxylation

c) Transamination

d) Dehydrogenation

Answer: b

6. The synthesis of all of the following compounds except one is deficient in a patient suffering from Phenylketonuria-

a) Melanin

b) Melatonin

c) Catecholamines

d) Thyroid hormone

Answer: b

7. The diet of a child suffering from Maple syrup urine disease (an amino acid disorder), should be low, in which out of the following amino acids content?

a) Branched chain amino acids

b) Phenylalanine Alanine

c) Methionine

d) Tryptophan

Answer: a

8. Which out of the following amino acids in not required for creatine synthesis?

a) Methionine

b) Serine

c) Glycine

d) Arginine

Answer: b

9. All of the following substances are synthesized from Cysteine, except-

a) Taurine

b) Mercaptoethanolamine

c) Melanin

d) Pyruvate

Answer: c

10. Urea is synthesized in –

a) Cytoplasm

b) Mitochondria

c) Both cytoplasm and mitochondria

d) In lysosomes

Answer: c

11. Blood urea decreases in all of the following conditions, except-

a) Liver cirrhosis

b) Pregnancy

c) Renal failure

d) Urea cycle disorders

Answer: c

12. All of the following amino acids are donors of one carbon compounds except-

a) Histidine

b) Tyrosine

c) Tryptophan

d) Serine

Answer: b

13. The two nitrogen of urea are derived from-

a) Aspartate and Ammonia

b) Glutamate and ammonia

c) Argino succinate and ammonia

d) Alanine and ammonia

Answer: a

14. Which out of the following amino acids is not required for the synthesis of Glutathione?

a) Serine

b) Cysteine

c) Glutamic acid

d) Glycine

Answer: a

15. The first line of defense in brain in conditions of hyperammonemia is-

a) Urea formation

b) Glutamine synthesis

c) Glutamate synthesis

d) Asparagine formation

Answer: b

16. Which coenzyme out of the followings is required for the oxidative deamination of most of amino acids?

a) Folic acid

b) Pyridoxal- P

c) FMN

d) FAD

Answer: c

17. Chose the incorrect statement about amino acid Glycine-

a) One carbon donor

b) Required for the synthesis of haem

c) Forms oxalates upon catabolism

d) Both glucogenic as well as ketogenic

Answer: d

18. Which out of the followings is required as a coenzyme for the transamination reactions?

a) Coenzyme A

b) Pyridoxal-P

c) Folic acid

d) Cobalamine

Answer: b

19. A patient diagnosed with Homocystinuria should be supplemented with all of the following vitamins except-

a) Vitamin C

b) Folic acid

c) Vitamin B12

d) Pyridoxal- P

Answer: a

20. In a patient suffering from Cystinuria, which out of the following amino acids is not seen in urine of affected patients?

a) Arginine

b) Methionine

c) Lysine

d) Ornithine

Answer: b

21. Positive nitrogen balance is seen in all of the following conditions except-

a) Pregnancy

b) Growth

c) Fever

d) Convalescence

Answer: c

22. The L-amino acids are absorbed from intestine by-

a) Active transport

b) Passive diffusion

c) Pinocytosis

d) Facilitated diffusion

Answer: a

23. A child presented with increased frequency of urination, photophobia and impairment of vision. Which out of the following defects could be responsible for the said symptoms?

a) Tyrosinosis

b) Cystinosis

c) Alkaptonuria

d) Albinism

Answer: b

24. Which out of the following statements about Glutamate dehydrogenase is correct?

a) Required for transamination reactions

b) Universally present in all the cells of the body

c) Can utilize either of NAD+/NADP+

d) Catalyzes conversion of glutamate to glutamine.

Answer: c

25. Dopamine is synthesized from which of the following amino acids?

a) Tyrosine

b) Tryptophan

c) Histidine

d) Methionine

Answer: a

26. In mammalian tissue serine can be a biosynthetic precursor for which amino acid?

a) Methionine

b) Glycine

c) Arginine

d) Lysine

Answer: b

27. Hydroxylation of Phenyl Alanine to Tyrosine requires all except

a) Glutathione

b) Tetra hydrobiopterin

c) Molecular oxygen

d) NADPH

Answer: a

28. The amino acid that undergoes oxidative deamination at the highest rate is-

a) Glutamine

b) Glutamate

c) Aspartate

d) Alanine

Answer: b

29. Transamination reaction in amino acid synthesis is catalyzed by enzyme_________

a) Nitric oxide synthase

b) Decarboxylase

c) Aminotransferase

d) Glutamate decarboxylase

Answer: a

30. Intermediates of which of the following metabolic pathway have not been used in the synthesis of amino acids?

a) Glycolysis

b) Fatty acid biosynthesis

c) Citric acid cycle

d) Pentose phosphate pathway

Answer: b

31. Name the amino acid which does not take part in transamination during amino acid catabolism.

a) Proline

b) Threonine

c) Lysine

d) Serine

Answer: d

32. Name those living organisms which secrete nitrogen in the form of urea?

a) Ureotelic

b) Uricotelic

c) Ammonotelic

d) Nitroso compounds

Answer: a

33. Name the type of cell in which synthesis of urea cycle takes place?

a) Pancreatic cell

b) Hepatocyte

c) Bowman’s gland cell

d) Urinary epithelium cell

Answer: b

34. Which of these is a hereditary disease caused due to an error in amino acid metabolism?

a) Homocystinuria

b) Albinism

c) Phenylketonuria

d) Branched-chain ketoaciduria

Answer: c

35. In which form the nitrogen is incorporated into an amino acid?

a) Nitrite

b) Glutamate

c) Nitrate

d) Ammonium ion

Answer: d

MCQ on Amino Acid Metabolism PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments