MCQ on Carbohydrates with FREE PDF

These MCQ on Carbohydrates are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These carbohydrates MCQs are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

MCQ on Carbohydrates and Answer

1. Identify the correct formula for the carbohydrate rhamnose?

a) C5H10O5

b) C6H12O5

c) C6H12O6

d) C12H22O11

Answer: b

2. Which of the following class of compounds is not a part of the large group of carbohydrates?

a) Polyamino aldehydes

b) Polyhalo aldehydes

c) Polyhydroxy ketones

d) Polyhydroxy carboxylic acids

Answer: c

3. Which of the following carbohydrates is not a sugar?

a) Glucose

b) Fructose

c) Lactose

d) Cellulose

Answer: d

4. Which of the following is not a polysaccharide?

a) Cellulose

b) Stachyose

c) Starch

d) Glycogen

Answer: b

5. Identify the monosaccharide from the following.

a) Deoxyribose

b) Sucrose

c) Maltose

d) Fructose

Answer: a

6. Raffinose is an example of a ________

a) monosaccharide

b) disaccharide

c) trisaccharide

d) tetrasaccharide

Answer: c

7. Which of the following disaccharides gives two same monosaccharide units on hydrolysis?

a) Maltose

b) Sucrose

c) Lactose

d) Lactulose

Answer: a

8. Sucrose consists of which of the following monosaccharide units?

a) Fructose, galactose

b) Fructose, glucose

c) Galactose, glucose

d) Glucose, glucose

Answer: b

9. Which of the following disaccharides does not consist of two glucose units?

a) Trehalose

b) Cellobiose

c) Isomaltose

d) Lactulose

Answer: d

10. Which of the following is a non-reducing sugar?

a) Galactose

b) Glucose

c) Fructose

d) Sucrose

Answer: d

11. Which of the following carbohydrates does not satisfy the formula Cx(H2O)y?

a) Fructose

b) Glucose

c) Deoxyribose

d) Lactose

Answer: c

12. Which of the following carbohydrates does not have the formula C12H22O11?

a) Galactose

b) Sucrose

c) Allolactose

d) Maltose

Answer: a

13. The compound with the formula C2(H2O)2 is a ______

a) carbohydrate

b) carboxylic acid

c) aldehyde

d) monosaccharide

Answer: b

14. Which of the following monosaccharides is a ketohexose?

a) Glucose

b) Galactose

c) Fructose

d) Mannose

Answer: c

15. Identify the aldose form the following.

a) Arabinose

b) Xylulose

c) Ribulose

d) Sorbose

Answer: a

16. Erythrulose is a/an _______

a) aldotetrose

b) aldoheptose

c) ketotetrose

d) ketoheptose

Answer: c

17. Identify from the following pairs, a pair of aldoses.

a) Sorbose, allose

b) Mannose, tagatose

c) Psicose, gulose

d) Talose, idose

Answer: d

18. Glucose is prepared commercially from the hydrolysis of ______ by boiling it with dilute H2SO4 at 393K under pressure.

a) starch

b) sucrose

c) galactose

d) dextrose

Answer: a

19. The reaction of glucose with which of the following proves the presence of an aldehydic group?

a) Potassium iodide

b) Hydroxylamine

c) Bromine water

d) Acetic anhydride

Answer: c

20. Glucose on Fehling’s test gives ______

a) no reaction

b) silver mirror

c) red precipitate

d) pungent gas

Answer: c

21. The reaction of glucose with hydrogen cyanide confirms the ______

a) straight chain structure of glucose

b) presence of a carbonyl group in glucose

c) presence of an aldehyde group in glucose

d) presence of a keto group in glucose

Answer: b

22. The reaction of glucose with acetic anhydride conforms the presence of how many hydroxy groups in glucose?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: c

23. The reaction of glucose with NH2OH gives _______

a) n-hexane

b) glucose oxime

c) glucose cyanohydrin

d) a gluconic acid

Answer: b

24. Which of the following tests does glucose give?

a) Tollen’s test

b) 2,4-DNP test

c) Schiff’s test

d) Addition product with NaHSO3

Answer: a

25. The α-D-glucose and β-D-glucose isomers of glucose are known as _______

a) enantiomers

b) stereoisomers

c) anomers

d) glycomers

Answer: c

26. The hydroxyl group at which carbon is involved in ring formation in glucose?

a) C3

b) C4

c) C5

d) C6

Answer: c

27. Which form of glucose is obtained by crystallization from hot and saturated aqueous solution at 371K?

a) D-form

b) L-form

c) α-form

d) β-form

Answer: d

28. When the α-form of glucose is dissolved in water and allowed to rest, what will be the percentage of β-form in this solution after some time?

a) 0

b) 36

c) 64

d) 100

Answer: c

29. When the OH group at anomeric carbon lies on the same side as that of the OH group on C3 carbon, it is known as ______

a) α-glucose

b) β-glucose

c) D-glucose

d) (+)-glucose

Answer: b

30. Which of the following is incorrect with respect to fructose?

a) It is a ketohexose

b) It is present in honey

c) It has ‘L’ configuration

d) It is known as laevulose

Answer: c

31. The furanose structure of fructose is obtained by the interaction of groups at which carbon atoms?

a) C1 and C5

b) C1 and C6

c) C2 and C5

d) C2 and C6

Answer: c

32. A solution having equal amount of D-glucose and D-fructose is called _____ sugar.

a) invert

b) fruit

c) brown

d) cane

Answer: a

33. Fructose is commonly known as ______

a) dextrose

b) laevulose

c) pyranose

d) furanose

Answer: b

34. Disaccharides on _______ with dilute HCl yield two same or different monosaccharides.

a) hydration

b) hydrolysis

c) oxidation

d) carbonation

Answer: b

35. Which of the following disaccharides on hydrolysis with invertase gives two different monosaccharides?

a) Sucrose

b) Lactulose

c) Lactose

d) Maltose

Answer: a

36. Two monosaccharides are joined through a ______ bond to form a disaccharide.

a) ionic

b) peptide

c) glycosidic

d) phosphodiester

Answer: c

37. Sucrose is a _______ compound and the product mixture obtained from its hydrolysis is _______ in nature.

a) dextrorotatory; dextrorotatory

b) dextrorotatory; laevorotatory

c) laevorotatory; dextrorotatory

d) laevorotatory; laevorotatory

Answer: b

38. Which of the following is false regarding the reaction of sucrose to give fructose and glucose?

a) It can take place in the presence of enzyme sucrase

b) It results in the formation of a glycosidic bond.

c) It is an inversion reaction

d) It is a hydrolysis reaction

Answer: b

39. Sucrose is made of which of the following monosaccharides?

a) α-D-glucose, α-D-fructose

b) α-D-glucose, β-D-fructose

c) β-D-glucose, α-D-fructose

d) β-D-glucose, β-D-fructose

Answer: b

40. Which of the following is incorrect regarding maltose?

a) It consists of two glucopyranose units

b) It is a non-reducing sugar

c) Glycosidic bond between C1 of one unit and C4 of the other unit

d) It is a disaccharide

Answer: b

41. Which of the following is also known as beet sugar?

a) Fructose

b) Sucrose

c) Maltose

d) Lactose

Answer: b

42. Which of the following statements is incorrect with respect to starch?

a) It is a reducing carbohydrate

b) It is a polymer of α-D-glucose

c) It gives blue colour with iodine

d) It consists of branched chains

Answer: a

43. The branching in the ________ component of starch occurs by the glycosidic linkage between _______ carbons.

a) amylose; C1-C4

b) amylose; C1-C6

c) amylopectin; C1-C4

d) amylopectin; C1-C6

Answer: d

44. Cellulose is a _______ saccharide.

a) reducing

b) branched chain

c) β-glucose straight chain

d) oligo

Answer: c

45. Starch : Plants : : X : Animals. Identify X.

a) Starch

b) Glucose

c) Cellulose

d) Glycogen

Answer: d

MCQ on Carbohydrates and Answer PDF

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF

Comments