100+ MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF

These MCQ On Enzymes and Answer are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These MCQ On Enzymes and Answer are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

MCQ On Enzymes and Answer

1. Which of the Following is Produced with the Combination of Apoenzyme and Coenzyme:

a) Holoenzyme

b) Enzyme substrate complex

c) Prosthetic group

d) Enzyme product complex

Answer: a

2. Name the coenzyme of riboflavin (B2)?

a) NAD or NADP

b) FAD and FMN

c) Coenzyme A

d) Thiamine pyrophosphate

Answer: b

3. Which of this vitamin is associated with the coenzyme Biocytin?

a) Nicotinic acid

b) Thiamine

c) Biotin

d) Pyridoxine

Answer: c

4. Name the enzyme secreted by pancreas?

a) Pepsin

b) Chymotrypsin

c) Trypsin

d) Alcohol dehydrogenase

Answer: c

5. Name the enzyme which catalyzes the oxidation-reduction reaction?

a) Transaminase

b) Glutamine synthetase

c) Phosphofructokinase

d) Oxidoreductase

Answer: d

6. What is the function of phosphorylase?

a) Transfer inorganic phosphate

b) Transfer a carboxylate group

c) Use H2O2 as the electron acceptor

d) Transfer amino group

Answer: a

7. Mark the CORRECT function of enzyme, Peptidase?

a) Cleave phosphodiester bond

b) Cleave amino bonds

c) Remove phosphate from a substrate

d) Removal of H2O

Answer: b

8. Which of the following reaction is catalyzed by Lyase?

a) Breaking of bonds

b) Formation of bonds

c) Intramolecular rearrangement of bonds

d) Transfer of group from one molecule to another

Answer: a

9. A __________is a biocatalyst that increases the rate of the reaction without being changed.

a) Aluminum oxide

b) Silicon dioxide

c) Enzyme

d) Hydrogen peroxide

Answer: c

10. What is the nature of an enzyme?

a) Vitamin

b) Lipid

c) Carbohydrate

d) Protein

Answer: d

11. Which of the following function is catalyzed by Racemases?

a) Removal of water

b) Intramolecular transfer of a functional group

c) Interconversion of L and D stereoisomers

d) Inversion of asymmetric carbon atom

Answer: c

12. Which of the following is an example of ligases enzyme?

a) Mutases

b) Epimerases

c) Racemases

d) Carboxylases

Answer: d

13. What is the binding energy?

a) Free energy released in the formation of enzyme-substrate interaction

b) The energy required to form a bond

c) The energy required to bind substrate

d) It is the activation energy

Answer: a

14. Which of the following is INCORRECT for the lock-and-key model?

a) It is used to describe the binding process

b) The active site of the enzyme is complementary to the substrate

c) It demonstrates enzyme-substrate complex

d) The binding of the substrate produces a conformational change in enzyme

Answer: d

15. Which of the following is not a catalytic strategy for an enzyme to perform specific reaction?

a) Covalent catalysis

b) Metal ion catalysis

c) Michaelis constant

d) Acid-base catalysis

Answer: c

16. What is the SI unit of enzyme activity?

a) Km

b) Kat

c) Kcat

d) Vmax

Answer: b

17. Which of the following is not an example of irreversible enzyme inhibitor?

a) Cyanide

b) Sarin

c) Diisopropyl phosphoflouridate (DIPF)

d) Statin drugs

Answer: d

18. Lineweaver-Burk plot is also known as______

a) Double reciprocal plot

b) Hanes-Woolf plot

c) Eadie-Hofstee plot

d) Steady-state equation

Answer: a

19. Name the enzyme which is found in tears, sweat, and an egg white?

a) Ribozyme

b) Lysozyme

c) Zymogen

d) Isozymes

Answer: b

20. What is an Isozyme?

a) Same structure, different function

b) Different structure, the same function

c) Same structure, the same function

d) Different structure, different function

Answer: b

MCQ On Enzymes and Answer PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments