MCQ on Nucleic Acid with FREE PDF

These MCQ On Nucleic Acid are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. The questions given in Nucleic Acids Multiple Choice Questions And Answers PDF are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

MCQ on Nucleic Acid

1. Which of the following bases is not present in DNA?

a) Adenine

b) Guanine

c) Thymine

d) Uracil

Answer: d

2. Which of the following bases contain two keto groups?

a) Adenine

b) Guanine

c) Thymine

d) Cytosine

Answer: c

3. Which sugar is present in RNA?

a) β-D-ribose

b) β-D-fructose

c) β-D-galactose

d) β-D-2-deoxyribose

Answer: a

4. Which of the following statements is correct?

a) Adenine is a pyrimidine

b) DNA is made of amino acids

c) Nucleosides do not contain phosphorous

d) RNA contains thymine

Answer: c

5. Which of the following best describes cytosine?

a) pyrimidine, present in RNA and DNA

b) pyrimidine, present only in DNA

c) purine, present only in RNA

d) purine, present in RNA and DNA

Answer: a

6. The attachment between the base and sugar in a nucleotide is through ______ bond.

a) hydrogen

b) peptide

c) phosphodiester

d) glycosidic

Answer: d

7. Which part of the nucleotide is responsible for the formation of bonds in DNA double helix?

a) Base

b) Sugar

c) Phosphate group

d) Hydroxyl group of sugar

Answer: a

8. Identify the complementary strand of the DNA primary structure ATGCCGATC.

a) AUGCCGAUC

b) TACGGCTAG

c) UACGGCUAG

d) GATCGGCAT

Answer: b

9. Two DNA samples A and B have melting temperatures 305K and 320K respectively. Identify the correct statement based on this information.

a) A and B are complementary strands

b) B has more CG pairs than A

c) A has more CG pairs than B

d) A has more hydrogen bonds than B

Answer: b

10. RNA on hydrolysis does not yield which of the following?

a) Amino acid

b) Pentose sugar

c) Nitrogen base

d) Phosphoric acid

Answer: a

Download PDF (MCQ on Nucleic Acid)

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF

Similar Contents

MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments