100+ MCQ On Protein Structure with FREE PDF

These MCQ On Protein Structure and Answer are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These MCQ On Protein Structure and Answer are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

MCQ On Protein Structure

1. A coiled peptide chain held in place by hydrogen bonding between peptide bonds in the same chain is?

a) Primary structure

b) α-helix

c) β-pleated sheets

d) Tertiary structure

Answer: b

2. A structure that has hydrogen bonds between polypeptide chains arranged side by side is?

a) Primary structure

b) α-helix

c) β-pleated sheets

d) Tertiary structure

Answer: c

3. Which of the following are known as helix breakers?

a) Proline and glycine

b) Isoleucine and leucine

c) Valine

d) Threonine

Answer: a

4. Which of the following is false about NMR spectroscopy?

a) NMR is an abbreviated form of Nuclear Magnetic Resonance

b) The intramolecular magnetic field around an atom in a molecule changes the resonance frequency giving structural information about the atom

c) The intermolecular magnetic field around an atom in a molecule changes the resonance frequency giving structural information about the atom

d) It is a technique that exploits magnetic properties of atomic nuclei

Answer: c

5. Which of the statements is false about multiple sequence alignment?

a) Both protein and nucleic acid secondary structures can be used

b) More useful in RNA

c) These alignments can be made more accurate by the inclusion of secondary structure information

d) A significant increase in accuracy

Answer: b

6. Secondary structure is defined by _________

a) Hydrogen bonding

b) Vander Waals forces

c) Covalent bonding

d) Ionic bonding

Answer: a

7. Which of the following is a false statement?

a) α-Keratin is α helical

b) Collagen is α helical

c) Hemoglobin has a quaternary structure

d) α-Keratin is β pleated structure

Answer: d

8. Which of the following does not affect the stability of an α-helix?

a) Electrostatic repulsion

b) Bulkiness

c) Interaction between R groups spaced three residues apart

d) Occurrence of alanine and glycine residues

Answer: d

9. Which of the following is not true about secondary protein structure?

a) The hydrophilic/hydrophobic character of amino acid residues is important to secondary structure

b) The ability of peptide bonds to form intramolecular hydrogen bonds is important to secondary structure

c) The alpha helix, beta pleated sheet and beta turns are examples of protein secondary structure

d) The steric influence of amino acid residues is important to secondary structure

Answer: a

10. β-pleated sheets are the examples of _________

a) Primary structure

b) Secondary structure

c) Tertiary structure

d) Quaternary structure

Answer: b

11. Fibroin is rich in ________

a) Alanine and Glycine

b) Alanine

c) Glycine

d) Pro

Answer: a

12. Which of the following bonds are not involved in tertiary type of protein structure?

a) Disulfide bond

b) Hydrogen bonding

c) Salt bridges

d) Hydrophilic interactions

Answer: d

13. Which of the following does not possess a quaternary structure?

a) Myoglobin

b) Lactate dehydrogenase

c) Immunoglobin M

d) Creatine Phospho Kinase

Answer: a

14. Which of the following is abundantly found in collagen?

a) Glycine

b) Serine

c) Alanine

d) Tryptophan

Answer: a

15. Which of the following is first determined as oligomer?

a) Myoglobin

b) Collagen

c) Keratin

d) Hemoglobin

Answer: d

16. Which of the following is false?

a) Lysozyme has S-S linkage

b) Ribonuclease has S-S linkage

c) Heme group in cytochrome c is covalently linked to the protein on two sides

d) Ribonuclease has SH-SH linkage

Answer: d

17. Which of the following enzyme is secreted by the pancreas?

a) Ribonuclease

b) Lysozyme

c) Cytochrome c

d) Myoglobin

Answer: a

18. Which of the following is a component of mitochondria?

a) Ribonuclease

b) Lysozyme

c) Cytochrome c

d) Myoglobin

Answer: c

19. Which of the following serves as bactericidal agent?

a) Ribonuclease

b) Lysozyme

c) Cytochrome c

d) Myoglobin

Answer: b

20. Which of the following is false about fibrous protein?

a) It is in rod or wire like shape

b) Keratin and collagen are the best examples

c) Hemoglobin is the best example

d) It provides structural support for cells and tissues

Answer: c

21. Which of the following is false?

a) Heme consists of a complex organic ring structure, protoporphyrin

b) Protoporphyrin is bound to a single iron atom in its Fe+3 state

c) Iron atom has 6 coordination bonds

d) Heme is found in a number of oxygen transporting proteins

Answer: b

22. Myoglobin is particularly abundant in ________

a) Nerves

b) Muscles

c) Blood cells

d) Skin

Answer: b

23. His93 is also called ________

a) His F8

b) His F7

c) His F6

d) His F5

Answer: a

MCQ On Protein Structure PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments