Multiple Choice Questions on “Hormones” with FREE PDF

These Multiple Choice Questions on Hormones are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These Hormones MCQ With Answers are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

Multiple Choice Questions on Hormones

1. Identify the hormone that increases the glucose level in blood.

a) Insulin

b) Glucagon

c) Oxytocin

d) Vasopressin

Answer: b

2. Which of the following is known as fight or flight hormone?

a) Epinephrine

b) Norepinephrine

c) Insulin

d) Thyroxine

Answer: a

3. Which hormone plays an important role during child birth and post it?

a) Estrogen

b) Progesterone

c) Cortisone

d) Oxytocin

Answer: d

4. The condition goitre is associated with which hormone?

a) Insulin

b) Thyroxine

c) Adrenaline

d) Cortisone

Answer: b

5. Lack of which component in diet causes hypothyroidism?

a) Potassium

b) Vitamin C

c) Iodine

d) Water

Answer: c

6. Which of the following does not release steroid hormones?

a) Testes

b) Ovary

c) Adrenal cortex

d) Pancreas

Answer: d

7. Which hormone controls the balance of water and minerals in the body?

a) Vasopressin

b) Mineralocorticoids

c) Testosterone

d) Thyroxine

Answer: b

8. Lack of which hormone causes Addison’s disease?

a) Glucocorticoids

b) Oxytocin

c) Insulin

d) Norepinephrine

Answer: a

9. Which of the following hormone is a polypeptide?

a) Estrogen

b) Insulin

c) Androgen

d) Epinephrine

Answer: b

10. Hormones are ______

a) messengers

b) catalysts

c) enzymes

d) inhibitors

Answer: a

11. Which of the following is not an amine hormone?

a) Norepinephrine

b) Adrenaline

c) Thyroxine

d) Oxytocin

Answer: d

Multiple Choice Questions on Hormones PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF

Read More

Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF

Comments