100+ NEET Questions On Amines (Amines Classification)

NEET Questions On Amines are important for IIT JEE, AIIMS, NEET, Pre UG Medical entrance exams. Medical students who are preparing for competitive exams like NEET or AIIMS must go through this article about important amines MCQs. It will surely help you to score high marks in chemistry.

NEET Questions On Amines (Amines Classification)

1. Which of the following best describes the amine (CH3CH2)3N?

a) Secondary, simple

b) Secondary, mixed

c) Tertiary, simple

d) Tertiary, mixed

Answer: c

2. Which of the following is a primary arylalkyl amine?

a) CH3NH2

b) C6H5CH2NH2

c) C6H5NH2

d) (C6H5)2NH

Answer: b

3. The compound CH3NHC6H5 is a ______ amine.

a) aliphatic simple

b) aliphatic mixed

c) aromatic simple

d) aromatic mixed

Answer: d

4. Which of the following is a 2° amine?

a) CH3CH2NHCH3

b) (CH3)3N

c) (CH3CH2CH2)2NCH3

d) C6H5NH2

Answer: a

5. Which of the following is the most suitable classification for C6H5NHCH3?

a) Tertiary amine

b) Aliphatic amine

c) Arylalkyl amine

d) Mixed amine

Answer: d

6. Which of the following is an arylalkyl amine?

a) C6H5NHC6H5

b) C6H5NH2

c) (C6H5CH2)NH

d) (C6H5)3N

Answer: c

7. Which of the following categories does CH3-NH-CH3 not belong to?

a) Secondary amine

b) Simple amine

c) Aliphatic amine

d) Mixed amine

Answer: d

8. (C3H7)N(CH3)(C2H5) is not a ________ amine.

a) secondary

b) tertiary

c) aliphatic

d) mixed

Answer: a

9. When two alkyl groups are attached to the nitrogen atom in an amine, it is known as a _______ amine.

a) primary

b) secondary

c) tertiary

d) aromatic

Answer: b

10. When only two hydrogen atoms are attached to the nitrogen of an amine, it is classified as a ________ amine.

a) primary

b) secondary

c) aliphatic

d) aromatic

Answer: a

100+ Amines NEET MCQ (Amines Chemical Reactions)
100+ Amines Questions For NEET (Amines Nomenclature)
100+ Amines Intext Questions (Amines Physical Properties)
100+ Amines NEET Questions (Diazonium Salts Chemical Reactions)
100+ JEE Mains Questions On Amines (Diazonium Salts in Synthesis of Aromatic Compounds)
100+ Amines Class 12 NEET Questions (Diazonium Salts Physical Properties)
100+ MCQ Questions On Amines (Preparation Method of Diazonium Salts)
100+ Class 12 Chemistry Amines Important Questions (Preparation of Amines)
100+ Amines JEE Questions (Structure of Amines)

Comments