Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF

Pituitary gland is an endocrine gland located at the base of the brain which secretes hormones to regulate various bodily activities. These Pituitary Gland MCQs are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These Pituitary Gland MCQs are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

Pituitary Gland MCQ and Answer

1. What is pituitary gland?

a) Heart-sized endocrine gland

b) Pea-sized endocrine gland

c) Heart-sized exocrine gland

d) Pea-sized exocrine gland

Answer: b

2. MSH is produced by _________

a) Anterior lobe of pituitary gland

b) Posterior pituitary gland

c) Parathyroid

d) Pars intermedia of pituitary

Answer: d

3. Sertoli cells are regulated by pituitary hormone known as _________

a) FSH

b) LH

c) GH

d) Prolactin

Answer: a

4. Trophic hormones are formed by _________

a) Anterior pituitary

b) Middle pituitary

c) Thyroid

d) Posterior pituitary

Answer: a

5. Gigantism and acromegaly are due to _________

a) Hyperthyroidism

b) Hyperpituitarism

c) Hypopituitarism

d) Hypothyroidism

Answer: b

6. Which of the following gland is regarded as a master gland?

a) Adrenal gland

b) Hypothalamus

c) Pituitary gland

d) Thyroid

Answer: c

7. What is Wermer’s syndrome known as?

a) Men type 1

b) Men type 2

c) Men type 3

d) Men type 4

Answer: a

8. Which hormone causes the contraction of labor?

a) Prolactin

b) Estrogen

c) Progesterone

d) Oxytocin

Answer: d

9. What is Sheeshan’s syndrome?

a) The pituitary adenoma is hemorrhagic and necrotic

b) Pituitary gland is infected with virus

c) Pituitary gland is infected with Bacteria

d) It is the malignancy of the pituitary

Answer: a

10. Which of the following is not released by anterior pituitary gland?

a) Prolactin

b) ADH

c) FSH

d) TSH

Answer: b

11. What is Carney complex?

a) Sex linked disorder

b) Autosomal recessive disorder

c) Autosomal dominant disorder

d) Disorder kidney

Answer: c

12. What is the treatment of GH-oma?

a) Growth hormone analogues

b) Somatostatin analogues

c) Somatostatin inhibitors

d) Surgery

Answer: b

13. FSH is produced by __________

a) Thyroid gland

b) Anterior pituitary gland

c) Posterior pituitary gland

d) Gonads

Answer: b

14. Which of the following hormone is produced by a pituitary gland in both males and females but functional only in a female?

a) Relaxin

b) Prolactin

c) Vasopressin

d) Somatotrophic hormones

Answer: b

15. Which of the following is an accumulation and releasing centre of neurohormone?

a) Hypothalamus

b) Anterior lobe of pituitary gland

c) Posterior pituitary gland

d) Intermediate lobe of pituitary

Answer: c

Pituitary Gland MCQ and Answer PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF