Proteins MCQ and Answer with FREE PDF

These Proteins MCQ are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. The multiple choice questions on Proteins given in the chapter are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

Proteins MCQ and Answer

1. What is the one letter code for tyrosine?

a) T

b) Y

c) R

d) S

Answer: b

2. Which of the following amino acids are aromatic in nature?

a) Methionine

b) Isoleucine

c) Proline

d) Histidine

Answer: d

3. Which of the following is a non-essential amino acid?

a) Threonine

b) Glutamine

c) Phenylalanine

d) Valine

Answer: b

4. Which of the following is a neutral amino acid?

a) Glycine

b) Lysine

c) Arginine

d) Histidine

Answer: a

5. Cysteine is a/an ________ amino acid.

a) acidic

b) essential

c) aromatic

d) sulphur containing

Answer: d

6. Which of the following amino acids contains only one amino group?

a) Leucine

b) Lysine

c) Asparagine

d) Glutamine

Answer: a

7. What is the one letter code for asparagine?

a) A

b) P

c) N

d) S

Answer: c

8. Which of the following is incorrect regarding tryptophan?

a) It is an essential amino acid

b) It is a basic amino acid

c) It has an aromatic side chain

d) It is a non-polar amino acid

Answer: b

9. Identify the amino acid with the formula HOOC-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH.

a) Glutamic acid

b) Aspartic acid

c) Glutamine

d) Asparagine

Answer: a

10. Proteins are polymers of ______

a) α-amino acids

b) β-amino acids

c) γ-amino acids

d) δ-amino acids

Answer: a

11. If the basic formula of an α-amino acid is R-CH(NH2)-COOH, where R is the side chain, what is the primary point of distinction between any two proteins?

a) Number of amino groups

b) Number of carboxyl groups

c) The side chain R

d) Relative positions of amino, carboxyl groups and R

Answer: c

12. Which of the following amino acids is optically inactive?

a) Glycine

b) Alanine

c) Lysine

d) Valine

Answer: a

13. Proteins are _______

a) dipeptides

b) tripeptides

c) tetrapeptides

d) polypeptides

Answer: d

14. Alanylglycyl phenylalanine is an example of a ______

a) dipeptide

b) tripeptide

c) tetrapeptide

d) polypeptide

Answer: b

15. Which of the following bonds in not found in fibrous proteins?

a) Phosphodiester

b) Peptide

c) Hydrogen bonds

d) Disulphide

Answer: a

16. Which of the following is not a fibrous protein?

a) Keratin

b) Myosin

c) Collagen

d) Albumin

Answer: d

17. The sequence in which amino acids are arranged in a protein is called ______ structure.

a) primary

b) secondary

c) fibrous

d) sheet

Answer: a

18. Which type of bonds govern the secondary structure of proteins?

a) Covalent

b) Hydrogen

c) Electrostatic

d) Peptide

Answer: b

19. Which of the following is soluble in water?

a) Insulin

b) Elastin

c) Fibroin

d) Collagen

Answer: a

20. The structure in which all peptide chains are stretched out to full extension and laid side by side through intermolecular hydrogen bonds is called ______

a) α-helix

b) β-pleated sheet

c) tertiary structure

d) quaternary structure

Answer: b

21. Fibrous and globular proteins are classified on the basis of ______ structure.

a) primary

b) secondary

c) tertiary

d) quaternary

Answer: c

22. A protein ‘X’ was found in a biological system with a unique 3-D structure and biological activity. ‘X’ is known as _______

a) tertiary structure

b) quaternary structure

c) native protein

d) globular protein

Answer: c

23. Proteins are formed primarily from ______ bonds.

a) glycosidic

b) peptide

c) phosphodiester

d) disulphide

Answer: b

24. Identify the correct statement.

a) Peptide bond is formed by the loss of water molecule

b) A protein is made of only one type of amino acid

c) Dipeptides consists of different amino acids

d) Glycylalanine is a tripeptide

Answer: a

25. How many peptide linkages does a hexapeptide have?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Answer: b

Proteins MCQs PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF

Other Related Contents:

MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments