50+ MCQ On Column Chromatography with FREE PDF

In the other post we already discussed about Chromatography MCQ and AnswerMCQ On Paper Chromatography and others. These MCQ On Column Chromatography are most important for Biochemistry, B.Sc/M.Sc/Phd Botany/Chemistry, Biology, Chemistry. These MCQ On Column Chromatography helps you to improve your conceptual insight on the phase system.

MCQ On Column Chromatography

1. Which of the following are the practical problems that arise due to the decrease in column diameter?

a) Requirement of large particle size and high pressure drop

b) Requirement of large particle size and low pressure drop

c) Requirement of small particle size and high pressure drop

d) Requirement of small particle size and low pressure drop

Answer: c

2. Select the correct statement from the following options.

a) The lesser the polarity of solute, more strongly it will be adsorbed on a polar surface

b) The greater the polarity of solute, more weakly it will be adsorbed on a polar surface

c) The greater the polarity of solute, more strongly it will be adsorbed on a polar surface

d) All of the mentioned option

Answer: c

3. Which of the following statements about column chromatography is correct?

a) Resolution increases as the length of the column increases

b) Mobile phase is a porous solid material with appropriate chemical properties held in the column

c) Stationary phase is a buffered solution that percolates through mobile phase

d) Large proteins emerge from the column sooner than smaller ones

Answer: a

4. The correct order of increasing strength of adsorption is ____________

a) Alkanes >> Esters >> Aldehydes >> Phenols >> Ketones

b) Aldehydes >> Phenols >> Ketones >> Esters >> Alkanes

c) Aldehydes >> Ketones >> Esters >> Alkanes >> Phenols

d) Alkanes >> Esters >> Ketones >> Aldehydes >> Phenols

Answer: d

5. Which of the following cannot be used as adsorbent in Column adsorption chromatography?

a) Magnesium oxide

b) Silica gel

c) Activated alumina

d) Potassium permanganate

Answer: d

6. A______________ not done using column chromatography

a) Separation of inorganic cations or complexes

b) The identification of unknown compounds

c) Determination of the homogeneity of a chemical substances

d) Separation of geometric isomers

Answer: A

7. The substance used as an adsorbent in the column chromatography is_________

a) Na²O

b) Na²SO⁴

c) Al²O³

d) alum

Answer: c

8. The principle of column chromatography is_________

a) Capillary action

b) Gravitational force

c) Differential absorption of the substance on the solid phase

d) Differential absorption of the substance on the phase

Answer: c

9. The components of the mixture in column chromatography are eluted in order of ____________

a) Increasing polarity and decreasing distribution ratio

b) Increasing polarity and increasing distribution ratio

c) Decreasing polarity and increasing distribution ratio

d) Decreasing polarity and decreasing distribution ratio

Answer: b

10. The elution power of a solvent is determined by ____________

a) Its overall polarity

b) The polarity of the stationary phase

c) The nature of the sample components

d) All of the mentioned

Answer: d

11. Which of the following is separated through column chromatography?

a) Chlorophyll and carotenoids

b) Inorganic cations or complexes

c) Sugar derivatives

d) Amino acids formed by hydrolysis of a protein molecule

Answer: a

12. The mixture of petroleum ether and benzene is used in the elution ratio of ____________

a) 1 : 2

b) 1 : 5

c) 1 : 9

d) 1 : 12

Answer: c

13. Two compounds I and II eluted by column chromatography (adsorption of I> II). Which one of the following is a correct statement?

a) II moves slower and has higher Rf value than I.

b) II moves faster and has higher Rf value than I.

c) I move faster and have a higher Rf value than II.

d) I moves slower and has a higher Rf value than II.

Answer: B

14. Chloroform fraction is eluted from the column by passing chloroform through the column which acts as ____________

a) Eluter

b) Eluant

c) Elution

d) None of the mentioned option

Answer: c

15. Column chromatography is based on the principle of _______________

a) Ion-exchange

b) Exclusion principle

c) Differential adsorption

d) Absorption

Answer: c

16. Arrange the following compounds in order of their increasing adsorption tendencies.

a) Cellulose >> starch >> calcium carbonate >> alumina

b) Cellulose >> starch >> alumina >> charcoal

c) Charcoal >> cellulose >> alumina >> starch

d) Calcium carbonate >>; alumina >> starch >> cellulose

Answer: a

17. What is the factor responsible for the separation in column chromatography?

a) Polarity differences between the solvent

b) Polarity differences between the solute

c) Polarity indifference between the solvent

d) Polarity indifference between the solute

Answer: b

18. What is Eluent?

a) is a liquid solution

b) is a liquid solution that is a result from Elution.

c) It is a solvent used for separation of absorbed material from stationary phase.

d) None of the above

Answer: c

19. Which of the following is not a Column-type Liquid chromatography?

a) Gel permeation

b) Ion exchange

c) Liquid-solid

d) Paper

Answer: d

20. Chromatography is a physical method that is used to separate__________

a) Simple mixtures

b) Complex mixtures

c) Viscous mixtures

d) Metals

Answer: b

MCQ On Column Chromatography PDF Download

More Related MCQs on Chromatography

50+ MCQ On HPLC with Answer and FREE PDF
50+ MCQ On Gel Filtration Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Flash Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF
50+ Partition Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF

Comments