50+ MCQ On HPLC (High Pressure Liquid Chromatography)

In the other post we already discussed about Chromatography MCQ and AnswerMCQ On Paper Chromatography and others. These MCQ On HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) with Answer are most important for Biochemistry, B.Sc/M.Sc/Phd Botany/Chemistry, Biology, Chemistry. These MCQ On HPLC with Answer helps you to improve your conceptual insight on the phase system.

MCQ On HPLC with Answer

1. Which of the following is not true about solvent programming which is done in high performance liquid chromatography?

a) It provides unequal bandwidths

b) It provides fast overall separation

c) It provides maximum resolution

d) It provides maximum sensitivity

Answer: a

2. Which of the following pulse damper takes up some amount of the pulsation energy which is released to provide smooth pressure without pulsations?

a) Flexible bellows or compressible gas passed through tee columns

b) Flexible inert diaphragm

c) Electronic pulse damper

d) Electrical pulse damper

Answer: a

3. Which of the following is not a characteristic of the syringe pump used in high pressure liquid chromatography?

a) Pressure capability is high

b) Maintenance is frequent

c) Limited reservoir capability

d) Slight change of flow rate when extremely high pressure compresses the solvent

Answer: b

4. Syringe pumps used in High pressure liquid chromatography are most suitable for which of the following columns?

a) Capillary columns

b) Guard columns

c) Short-fast columns

d) Small bore columns

Answer: d

5. Which of the following cannot be done to reduce ripple in High pressure liquid chromatography?

a) Using bellows

b) Using restrictors

c) Using long nylon tube between pump and column

d) Avoiding the use of the solvent pump

Answer: d

6. Which of the following is not true about Hydraulic capacitance flow control system used in HPLC?

a) It can be used only for liquids with low viscosity

b) It is irrespective of solvent compressibility

c) It maintains a constant flow

d) It smoothens high pressure pump pulsations

Answer: a

7. Which of the following is not true about High pressure liquid chromatography (HPLC)?

a) It requires high pressure for the separation of the specious

b) There is no need to vaporise the samples

c) It is performed in columns

d) It has high sensitivity

Answer: b

8. Which of the following is not an advantage of Syringe type pumps used in High pressure liquid chromatography?

a) Independent of viscosity

b) Pulse-less flow

c) High pressure capability

d) Unlimited solvent capacity

Answer: d

9. Derivatization techniques in HPLC are intended to enhance (GATE 2004)

a) Molecular weight

b) Reversibility

c) Detectability

d) Reproducibility

Answer: c

10. In HPLC, the analytical performance improves when -(GATE 2007)

a) Particle diameter in increased

b) Particle diameter is reduced

c) Coarser particles are paired with shorter columns

d) Low temperature is used

Answer: b

11. What is the nature of mobile phase in reverse phase chromatography? (NIPER M. PHARM 2004)

a) Polar

b) Non polar

c) Mixture of both

d)  Can be any it depends on the nature of analyte

Answer: a

12.  Solvent programming, also called gradient elution, involves :- (GATE 2007)

a) Changing the column length

b) Using the mobile phase composition

c) Successive injection of sample

d) Changing the mobile phase composition

Answer: d

13. The pressure used in HPLC is:

a) 1000-3000 psi

b) 1000-5000 psi

c) 2000 to 6000 psi

d) 1000 to 6000 psi

Answer: d

14. An essential requirement of the mobile phase in HPLC is that:

a) It must have constant flow rate with pulses

b) It must run at 20°C only

c) It must be freshly distilled

d) It must flow with pulses

Answer: a

15. HPLC is an abbreviation for

a) High Profit Liquid Chromatography

b) High Pressure Liquid Chromatography

c) Higher Performance Low Chromatography

d) Higher Profit Low Chromatography

Answer: b

16. In reverse phase chromatography, the stationary phase is made

a) non-polar

b) polar

c) either non-polar or polar

d) none of these

Answer: a

17. Derivatisation techniques in HPLC are intended to enhance

a) Molecular weight 

b) Detectability

c) Reversibility  

d)Reproducibility

Answer: b

18. Indicate the HPLC detector that is most sensitive to change in temperature:

a) PDA detector

b) Refractive Index detector

c) Fluorescence detector

d) Electrochemical detector

Answer: b

19. Which of following HPLC detectors is not a solute property detector?

a) UV–Visible detector

b) Photo diode array detector

c) Fluorescence detector

d) Refractive index detector

Answer: d

20. Which of following HPLC detector is a bulk property detector?

a) Refractive index detector

b) UV detector

c) Photo diode array detector

d) Fluorescence detector

 Answer: a

MCQ On HPLC with Answer PDF Download

More Related MCQs on Chromatography

50+ MCQ On Thin Layer Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Column Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Gel Filtration Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Flash Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF
50+ Partition Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF

Comments