50+ MCQ On Ion Exchange Chromatography with FREE PDF

In the other post we already discussed about Chromatography MCQ and AnswerMCQ On Paper Chromatography and others. These MCQ On Ion Exchange Chromatography with Answer are most important for Biochemistry, B.Sc/M.Sc/Phd Botany/Chemistry, Biology, Chemistry. These MCQ On Ion Exchange Chromatography with Answer helps you to improve your conceptual insight on the phase system.

MCQ On Ion Exchange Chromatography

1. Which of the following is the application of ion exchange chromatography?

a) It is used for softening of water.

b) It is used for demineralization of water.

c) It is used for separation of similar ion in one sample.

d) All of these

 Answer: d

2. Which of the following ion get released from the cation exchange column?

a) H+

b) Na+

c) K+

d) Ca+2

 Answer: a

3. Which of the following ion get released from the anion exchange column?

a) CO3-2

b) OH–

c) Cl–

d) SO4-2

 Answer: b

4. Ion-free water coming out from the exchanger is known as ____________

a) Potable water

b) Disinfected water

c) Coagulated water

d) Demineralised water

 Answer: d

5. Which of the following statement is incorrect about the demineralised water?

a) It is as pure as distilled water

b) It is very good for use in high pressure boilers

c) It is fit for domestic use

d) It can be made either by distillation or by using cation and anion exchangers

 Answer: c

6. The exhausted cation exchange column is regenerated by passing a solution of ____________

a) Dil. HCl

b) Dil. NaCl

c) Conc. HCl

d) Conc. NaCl

 Answer: a

7. The exhausted anion exchange column is regenerated by passing a solution of ____________

a) Dil. KOH

b) Conc. KOH

c) Conc. NaOH

d) Dil. NaOH

 Answer: d

8. In ion-exchange process, the capital cost is _________ and the operational expenses are ______________

a) Low, high

b) High, low

c) High, high

d) Low, low

 Answer: c

9. The residual hardness in ion-exchange process is ____________

a) 0-2 ppm

b) 5-10 ppm

c) 10-15 ppm

d) 20-30 ppm

 Answer: a

10. Ion exchange capacity of a resin is dependent on :- (GATE 2002)

a) the total molecular weight of the resin

b) length of the ion exchange resin

c) the total number of ion active groups

d) solubility of the ion exchange resins

 Answer: c

11. Ion exchange chromatography is the method of choice for the separation of-  (Gate1988)

a) Metals

b) Sugars

c) Fatty acid

d) Sterols

 Answer: a

12. which one of the following chromatographic technique is most suitable for separating glu-Cosamine from glucuronic acid ? (Gate1996)

a) Affinity chromatography

b) lon exchange

c) Molecular exclusion

d) Hydrophobic chromatography

 Answer: b

13. In reverse phase chromatography, the stationary phase is made

a) non-polar

b) polar

c) either non-polar or polar

d) none of these

 Answer: a

14. Ion exchange chromatography is based on the

a) electrostatic attraction

b) electrical mobility of ionic species

c) adsorption chromatography

d) partition chromatography

 Answer: a

15. Chromatography is generally used for the separation of mixtures based on the differences in their

a) Shape

b) Size

c) Structure

d) All of Above

 Answer: d

16. Ion-exchange chromatography is used for the separation of

a) polar molecules

b) non polar molecules

c) both of above

d) none of above

 Answer: a

17. Which polymer is often used for matrix materials in Affinity chromatography?

a) Agarose

b) Cellulose

c) Dextrose

d) All of Above

 Answer: d

18. Which chromatographic technique depends on the highly specific interactions between pairs of biological materials such as enzyme-substrate?

a) Adsorption chromatography

b) Ion –exchange chromatography

c) Affinity chromatography

d) Gel-permeation chromatography

 Answer: c

19. Protein purification refers to the

a) Purification of proteins

b) Separation of proteins from other biomolecules

c) Separation of a particular protein from other contaminating proteins

d) all of these

 Answer: c

20. Primary steps in protein purification includes

a) Homogenization

b) Differential centrifugation

c) Solubilisation

d) All of These

 Answer: d

21. The use of insulin hormone to purify its receptor is an example of

a) Ion exchange chromatography

b) Affinity chromatography

c) Gel filtration chromatography

d) Ligand mediated chromatography

 Answer: b

22. In anion exchange chromatography,

a) the column contains negatively charged beads where positively charged proteins bind

b) the column contains positively charged beads where negatively charged proteins bind

c) the column contains both positive and negatively charged beads where proteins bind depending on their net charge

d) all of these

 Answer: b

23. A combination of paper chromatography and electrophoresis involves

a) partition chromatography

b) electrical mobility of the ionic species

c) both (1) and (2)

d) none of these

 Answer: c

24. Ion exchange chromatography is based on the

a) electrostatic attraction

b) electrical mobility of ionic species

c) adsorption chromatography

d) partition chromatography

 Answer: a

25. The general expression for the appearance of a solute in an effluent is (where V is the elution volume of a substance, V0 void volume, kD distribution constant and Vi internal water volume)

a) V = V0 + kDVi

b) V = V0/Vi

c) V = V0 – kDVi

d) None of the above

 Answer: a

26. In gel filtration chromatography, separation of proteins are based on their

a) size and net charge

b) size and shape

c) size and specific affinity

d) shape and net charge

 Answer: b

27. Which of the following separation method is suited for a protein sample with large differences in molecular mass

a) dialysis

b) salting out process

c) density gradient centrifugation

d) rate zonal centrifugation

 Answer: d

28. Salting out process involves

a) precipitation of proteins using ammonium sulphate

b) precipitation of proteins using copper sulphate

c) precipitation of proteins using sodium chloride

d) none of these

 Answer: a

29. Protein separation techniques are often based on the following properties except

a) solubility of the protein

b) viscosity of the protein

c) charge of protein

d) specific binding affinity of the protein

 Answer: b

30. Ion-exchange resin is ____________

a) Linear

b) Low molecular weight

c) Organic polymer with porous structure

d) Soluble

 Answer: c

MCQ On Ion Exchange Chromatography PDF Download

50+ Chromatography MCQ and Answer with FREE PDF
50+ MCQ On Paper Chromatography with FREE PDF
50+ Gas Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ MCQ On Thin Layer Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On HPLC with Answer and FREE PDF
50+ MCQ On Column Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Gel Filtration Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Flash Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF
50+ Partition Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF

Comments