50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF

Size Exclusion Chromatography is a type of chromatography in which the molecules including a wide range of biomolecules are separated based on their size. In the other post we already discussed about Chromatography MCQ and Answer; MCQ On Paper Chromatography and others. These MCQ On Size Exclusion Chromatography are most important for Biochemistry, B.Sc/M.Sc/Phd Botany/Chemistry, Biology, Chemistry. These MCQ on Size Exclusion Chromatography helps you to improve your conceptual insight on the phase system.

MCQ On Size Exclusion Chromatography

1. Which of the following is not a gel filtration chromatography?

a) Molecular sieve

b) Gel permeation

c) Size exclusion

d) Gel residue

Answer: d

2. A molecular weight distribution like the one shown below may be a result of

a) a poor technique.

b) an unfiltered sample.

c) the Tromsdorff effect.

d) a sample which is not monodisperse.

Answer: c

3. The molecular weight of a sample of high density polyethylene is

a) three million.

b) difficult to determine.

c) really a distribution of molecular weights.

d) unable to be determined.

Answer: c

4. What does an SEC plot tell you?

a) The average polymer molecular weight.

b) The number of polymers which have the average molecular weight.

c) The number of polymers of each molecular weight in the distribution.

d) All of the above.

Answer: d

5. Which solvent is usually used for SEC in our lab?

a) tetrahydrofuran

b) toluene

c) water

d) whatever you feel like using

Answer: a

6. What part of the size exclusion chromatograph allows separation of polymer molecules?

a) Who cares? As long as I get my data, I’m alright.

b) a coiled tube

c) crosslinked polystyrene beads

d) A column filled with porous, crosslinked polystyrene beads

Answer: d

7. How are polymers in an SEC like a parent and child in a toy store?

a) Small molecules (children) will throw a temper tantrum if the larger molecules (parents) fail to buy them the newest Power Ranger.

b) The large molecules (parents) may pass through uneffected, while the smaller chains (children) are slowed by all of the pores in the beads (new toys).

c) The larger chains (parents) determine when the experiment will end (when they will leave the store).

d) I see no comparison.

Answer: b

8. On a SEC plot molecular weight increases

a) from left to right.

b) linearly, with increasing y-values.

c) from right to left.

d) exponentially, while properties increase asymptotically.

Answer: c

9. What polymer property are you measuring with SEC?

a) Hydrodynamic volume

b) The length of the chain

c) Molecular weight

d) How long it takes for a polymer to pass through a column

Answer: a

10. Why is the molecular weight obtained by SEC for most polymers just an approximation?

a) It’s not. The molecular weight you get is what it is.

b) Because it is only an estimation based upon polystyrene standards.

c) Accurate SEC calibration is difficult.

d) There is no procedure for obtaining accurate molecular weight data.

Answer: b

11. If you wanted to estimate the size of the city that the average person lives in, you would take . . .

a) a number average.

b) a weighted average.

c) a viscosity average.

d) a trip to the census bureau.

Answer: b

MCQ On Size Exclusion Chromatography PDF Download

More Related Questions on Chromatography

50+ MCQ On HPLC with Answer and FREE PDF
50+ MCQ On Column Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Gel Filtration Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Flash Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF
50+ Partition Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF

Comments