50+ MCQ On Thin Layer Chromatography with FREE PDF

In the other post we already discussed about Chromatography MCQ and AnswerMCQ On Paper Chromatography and others. These MCQ On Thin Layer Chromatography with Answer are most important for Biochemistry, B.Sc/M.Sc/Phd Botany/Chemistry, Biology, Chemistry. These MCQ On Thin Layer Chromatography with Answer helps you to improve your conceptual insight on the phase system.

MCQ On Thin Layer Chromatography

1. The eluant filled in the closed jar is ____________

a) Mixture of gases

b) Mixture of a liquid and a gas

c) Mixture of solids

d) Mixture of liquids

Answer: d

2. Select the incorrect statement from the following options.

a) The spots of colorless compounds are invisible to the eyes

b) These spots can be detected by putting the plate under ultraviolet light

c) These spots can be detected by placing the plate in a covered jar containing iodine crystals

d) None of the mentioned

Answer: d

3. The relative adsorption of each component of the mixture is expressed in terms of its

a) Acceleration factor

b) Retardation factor

c) Both acceleration and retardation factor

d) None of the mentioned

Answer: b

4. Select the correct statement from the following.

a) Paper chromatography is a type of partition chromatography

b) A special quality paper is used in paper chromatography

c) Chromatography paper contains water trapped in it, which acts as stationary phase

d) All of the mentioned

Answer: d

5. Amino acids detected by spraying the plate with ninhydrin solution is an example of

a) Column chromatography

b) Thin layer chromatography

c) Paper chromatography

d) Liquid chromatography

Answer: c

6. Retardation factor is the ratio of ____________

a) Distance moved by substance from base line to distance moved by the solvent from base line

b) Distance moved by solvent from base line to distance moved by the substance from base line

c) Distance moved by substance from top line to distance moved by the solvent from top line

d) Distance moved by solvent from top line to distance moved by the substance from top line

Answer: a

7. The principle on which thin layer chromatography is based is that the ____________

a) Different compounds are absorbed on an absorbent to different degrees

b) Different compounds are absorbed on an absorbent to same degrees

c) Different compounds are adsorbed on an adsorbent to different degrees

d) Different compounds are absorbed on an absorbent to same degrees

Answer: c

8. The size of a thin layer of adsorbent is about ____________

a) 0.1 mm

b) 0.2 mm

c) 0.3 mm

d) 0.4 mm

Answer: b

9. The chromaplate or thin layer chromatography plate is made up of ____________

a) Glass

b) Wood

c) Fibre

d) Metal

Answer: a

10. Which is not TLC development?

A. Sandwich method

B. Horizontal

C. Teo dimensional

D. Column

Answer: d

11. Which is not an application of TLC?

A.TLC can be successful used for isolation of vitamin like A,D,andE using silica gel.

B. Identification of drug.

C. Neomycin sulphate can be isolating on activated compound.

D. To determination of moisture.

Answer: d

12. In Iodine chamber, which colour spot are seen?

A. Red colour.

B. Brown colour.

C. Yellow colour

D. Green colour

Answer: b

13. Half plate size is

A. 20×10 cm

B. 10× 10 cm

C. 20× 20 cm

D. 5×5 cm

Answer: a

14. Which method are used for suspension spraying?

A. Pouring

B. Dipping

C. Spraying

D. Spreading

Answer: c

15. Capillary diameter is

A. 5 mm

B. 6 mm

C. 7 mm

D. 10 mm

Answer: a

16. Which temperature is required for activation of plate ?

A. 110-120 C°

B. 120-130 C°

C. 130-149 C°

D. 150-160 C°

Answer: b

17. Which is not Requirement of mobile phase?

A. It should be not toxic.

B. It should be easily available.

C. It should be chemically inert.

D. It should be chemically active.

Answer: d

18. How many time is required to dry TLC plate?

A. 15 minutes

B. 30 minutes

C. 10 minutes

D. 7 minutes

Answer: b

19. In quantitative T.L.C radioactive material can be studied by (GATE 1997)

A. Visual comparison

B. Gravimetry

C. Densitometer

D. Ginger counter

Answer: d

20. The stationary phase in thin layer chromatography is: – (Gate1993)

A. Liquid held between glass

B. Glass plate

C. Silica gel

D. None of the above

Answer: c

21. In TLC, initially the sample is

A. In contact with mobile phase

B. Not in contact with mobile phase

C. Coated at the level of mobile phase

D. Coated below the level of mobile phase

Answer: b

22. What is the principle of TLC?

A. Partition

B. Absorption

C. Adsorption

D. A and B

Answer: c

23. Which sentence is false about TLC?

A. It is very sample method

B. It is less time consuming.

C. Applied to allow type of sample.

D. It is very costly.

Answer: d

24. Which is not factor for choosing adsorbent?

A. Nature of the adsorbent

B. Solubility of the adsorbent

C. Chemical nature

D. Temperature.

Answer: d

25. The m.p. is flow by

A. Capillary action

B. Partition coefficient

C. Temperature

D. All of the above

Answer: a

26. The components with more affinity towards the stationary phases is

A. Travels slow

B. Travels fast

C. A and B

D. None of the above

Answer: a

27.The components with less affinity towards the stationary phases is

A. Travels slow

B. Travels fast

C. A and B

D. None of the above

Answer: b

28. Chromatography is a physical method that is used to separate and analyse __________

A. Simple mixtures

B. Complex mixtures

C. Viscous mixtures

D. Metals

Answer: b

29. In chromatography, the stationary phase can be ___________ supported on a solid.

A. Solid or liquid

B. Liquid or gas

C. Solid only

D. Liquid only

Answer: a

30. In chromatography, which of the following can the mobile phase be made of?

A. Solid or liquid

B. Liquid or gas

C. Gas only

D. Liquid only

Answer: b

MCQ On Thin Layer Chromatography PDF Download

50+ Gas Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ MCQ On Ion Exchange Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On HPLC with Answer and FREE PDF
50+ MCQ On Column Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Gel Filtration Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Flash Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF
50+ Partition Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF

Leave a Reply