50+ Multiple Choice Questions On #Polymers With Answers

There are many questions about POLYMERS in NEET, AIIMS, JEE, B.Sc/M.Sc/P.hd Chemistry exams. Here you will find most of the questions along with answers which will help you in revising POLYMERS for different competitive exams. These Multiple Choice Questions On Polymers With Answers will help you definitely. We also published a post- Polymer MCQs and Answers with FREE PDF (NEET/JEE). You can check it.

Multiple Choice Questions On Polymers With Answers (Types of Polymerisation Reactions)

1. Which of the following is not a suitable initiator for free radical addition polymerisation reaction?

a) Acetyl peroxide

b) Benzoyl peroxide

c) tert-Butyl peroxide

d) Benzoquinone

Answer: d

2. In free radical mechanism, the step in which two very large free radicals combine with each other is called the _______ step.

a) chain initiating

b) chain propagating

c) chain growth

d) chain terminating

Answer: d

3. Identify the chain initiation step of the polymerisation of ethene in the presence of benzoyl peroxide initiator, from the following?

a) C6H5• + C2H4 = C6H5-CH2-CH2

b) C6H5-CH2-CH2• + C2H4 = C6H5-CH2-CH2-CH2-CH2

c) C6H5-CH2-CH2-CH2-CH2• = C6H5-(-CH2-CH2-)n-CH2

d) C6H5-(-CH2-CH2-)n-CH2• + C6H5-(-CH2-CH2-)n-CH2• = C6H5-(-CH2-CH2-)n-C6H5

Answer: a

4. Which of the following statements is correct regarding LDP and HDP?

a) Both have different monomers

b) Both have same structures

c) Both have similar preparation conditions

d) Both are chemically inert

Answer: d

5. Which of the following is not suitable for the polymerisation of ethene to form high-density polythene?

a) Presence of Ziegler-Natta catalyst

b) Temperature of 500K

c) Pressure of 7 atmospheres

d) Hydrocarbon solvent

Answer: b

6. Polymerisation of vinyl cyanide with peroxide catalyst forms _______

a) PVC

b) PAN

c) PET

d) HDP

Answer: b

7. Which of the following is used in non-stick pans?

a) HDP

b) LDP

c) Teflon

d) Orlon

Answer: c

8. What are the monomers of dacron?

a) Ethane-1,2-diol and terephthalic acid

b) Ethylene glycol and phthalic acid

c) 1,3-Butadiene and terephthalic acid

d) Ethylene glycol and 1,3-butadiene

Answer: a

9. Addition polymerisation is also known as _________

a) copolymerisation

b) homopolymerisation

c) step growth polymerisation

d) chain growth polymerisation

Answer: d

10. Which of the following cannot undergo addition polymerisation?

a) Ethane

b) Ethene

c) Propylene

d) Vinyl benzene

Answer: a

11. Which of the following is not a type of addition polymerisation?

a) Free radical polymerisation

b) Polycondensation polymerisation

c) Anionic polymerisation

d) Cationic polymerisation

Answer: b

12. Which of the following is not required for the production of dacron?

a) 450K temperature

b) Ethylene glycol

c) Terephthalic acid

d) Triethylaluminium-titanium tetrachloride

Answer: d

13. Which of the following phenols are able to form Novolac?

a) m-Hydroxybenzyl alcohol

b) o-Hydroxybenzyl alcohol and p-hydroxybenzyl alcohol

c) 2,4-(Dihydroxymethyl)phenol

d) 2,4,6-(Trihydroxymethyl)phenol

Answer: b

14. The polymer of type [-AAAABBBAAAABBB-]n, where A and B are two different monomers, is called a ______ copolymer.

a) alternating

b) block

c) graft

d) random

Answer: b

15. Which of the following is the monomer of natural rubber?

a) Neoprene

b) Isoprene

c) Chloroprene

d) Butadiene

Answer: b

16. Which of the following is incorrect regarding natural rubber?

a) Shows thermoplastic behaviour

b) Soluble in benzene

c) Resistant to attack by oxidising agents

d) Shows high water absorption capacity

Answer: c

17. Vulcanization is carried out with which element?

a) Sulphur

b) Phosphorous

c) Oxygen

d) Chlorine

Answer: a

18. X on polymerisation gives neoprene. Identify X.

a) 1-Chloro-1,3-butadiene

b) 2-Chloro-1,3-butadiene

c) 1-Methyl-1,3-butadiene

d) 2-Methyl-1,3-butadiene

Answer: b

19. What is the polymer obtained from the condensation of NH2-(CH2)6-NH2 and COOH-(CH2)8-COOH?

a) Nylon-6,6

b) Nylon-6

c) Nylon-6,10

d) Terylene

Answer: c

20. Cyclohexanone on treatment with hydroxylamine gives P, which on treatment with sulphuric acid gives Q. When Q is heated with water at high temperature, R is obtained. Identify R.

a) Nylon-6

b) Caprolactam

c) Amino caproic acid

d) Nylon-6,6

Answer: a

More related MCQs on Polymers

MCQ On Polymers with FREE PDF (NEET/JEE)
Multiple Choice Questions On Polymers With Answers PDF
Polymer Chemistry MCQ With Answers PDF (NEET/JEE)
Polymer MCQ PDF with Answers (NEET, JEE, AIIMS)
Are polymers crystalline or amorphous?

The majority of non-biological polymers are in fact amorphous. This means that isotropic scattering patterns are obtained, instead of the highly characteristic one-dimensional or two-dimensional scattering found when crystals are present.

Are polymers macromolecules?

Polymers and macromolecules may sound like they mean the same thing, but they don’t. Macromolecules are a type of polymer, but not every polymer is a macromolecule.

Are polymers conductive?

In all, there are various types of polymers having properties of both insulating and conducting polymers. These polymers are known as intrinsic conducting polymers (ICPs). ICPs are organic/inorganic hybrid polymer materials having low resistivity against electric current.

Are polymers biodegradable?

Polymers are produced from the monomers with the help of various techniques including polymerization. But how many of us believe they are non-biodegradable? Because all polymers are not biodegradable. Polymers are formed by chemical bonds – covalent or ionic.

Are polymer clay earrings heavy?

No, even though it’s called Polymer Clay, the medium doesn’t actually contain any clay in it.

Are polymers organic or inorganic?

Polymers are two types – organic polymers and inorganic polymers. The difference between organic and inorganic polymers is that the organic polymers essentially contain carbon atoms in the backbone whereas the inorganic polymers do not contain carbon atoms in the backbone.

Comments