100+ Chemistry In Everyday Life NEET Questions

Chemistry In Everyday Life NEET Questions covers all important multiple choice questions and answers on drugs and their classification, drug target interaction, drugs therapeutic action, food chemicals and cleansing agents. These Chemistry In Everyday Life MCQs are most important for your upcoming NEET, JEE, AIIMS and JIPMER examination. We have the list of Best selling books on Drugs. You can check and Buy these NOW!, at very cheap Prices.

Chemistry In Everyday Life NEET MCQ

1. Which of the following are neurologically inactive drugs?

a) Analgesics

b) Barbiturates

c) Antipyretics

d) Antihistamines

Answer: d

2. Which of the following tranquilizers cannot be part of sleeping pills?

a) Chlordiazepoxide

b) Amytal

c) Seconal

d) Nembutal

Answer: a

3. Which of the following compounds does not inhibit the enzymes which catalyse the degradation of noradrenaline?

a) Citalopram

b) Terfenadine

c) Iproniazid

d) Phenelzine

Answer: b

4. Which of the following is not an analgesic?

a) Aspirin

b) Paracetamol

c) Morphine

d) Salvarsan

Answer: d

5. Which of the following analgesics have antipyretic properties?

a) Aspirin

b) Heroin

c) Codeine

d) Marijuana

Answer: a

6. Which of the following is not an opiate?

a) Morphine

b) Valium

c) Thebaine

d) Codeine

Answer: b

7. Which of the following is not an antimicrobial?

a) Antiseptics

b) Antibacterial drugs

c) Anaesthetics

d) Disinfectants

Answer: c

8. Which of the following compounds help in controlling the acid production in the stomach?

a) Histamine

b) Cimetidine

c) Ranitidine

d) Omeprazole

Answer: a

9. Which of the following is the least suitable antacid?

a) Magnesium hydroxide

b) Aluminium hydroxide

c) Sodium bicarbonate

d) Dihydroxy aluminium amino acetate

Answer: c

10. Which of the following drugs help in subsiding the effects of allergic reaction?

a) Benadryl

b) Dimetapp

c) Seldane

d) Nardil

Answer: d

11. Which of the following is a narrow spectrum antibiotic?

a) Amoxycillin

b) Chloramphenicol

c) Vancomycin

d) Dysidazirine

Answer: d

12. Which of the following are not supposed to treat humans directly?

a) Disinfectants

b) Antimalarials

c) Antiseptics

d) Antibiotics

Answer: a

13. Which of the following is used as an antiseptic for eyes?

a) Iodoform

b) Tincture of iodine

c) Dettol

d) Boric acid

Answer: d

14. Which of the following compounds is added in soaps as an antiseptic?

a) Chloroxylenol

b) Terpineol

c) Bithionol

d) Thymol

Answer: c

15. Which of the following antifertility drugs consists of Estrogen derivatives?

a) Norethindrone

b) Novestrol

c) Mifepristone

d) Ormeloxifene

Answer: b

16. Which of the following is a bactericidal antibiotic?

a) Erythromycin

b) Ofloxacin

c) Tetracycline

d) Chloramphenicol

Answer: b

17. Identify the incorrect statement with respect to antibiotics.

a) Arsphenamine is toxic to humans

b) Ampicillin is a broad-spectrum antibiotic

c) Penicillin is bacteriostatic antibiotic

d) Sulphanilamide has antibacterial properties

Answer: c

18.  A certain antibiotic X is effective only against a few types of harmful microbes and cells. X is a _______ antibiotic.

a) broad-spectrum

b) narrow spectrum

c) limited spectrum

d) antibacterial

Answer: b

19. A certain compound X occupied a site of an enzyme exactly opposite to that of the active site. This immediately resulted in the change of shape of the active site. X is called a ______

a) competitive inhibitor

b) non-competitive inhibitor

c) competitive messenger

d) receptor

Answer: b

20. A certain compound occupied a site Y of an enzyme near to the active site. This immediately resulted in the change of shape of the active site. Y is called a/an ______

a) inactive site

b) binding site

c) non-competitive site

d) allosteric site

Answer: d

21. If the bond between the enzyme and inhibiting drug is very strong, which of the following takes place?

a) The active site slowly regains its original shape

b) The enzyme develops a new active site

c) The enzyme is blocked temporarily

d) The body synthesizes a new enzyme

Answer: d

22. Which of the following is incorrect regarding receptors?

a) They have constant shape

b) They are proteins

c) The shape of receptors binding site changes to fit the messenger

d) They are present in the cell membrane

Answer: a

23. Which of the following is not a reason for the selectivity of receptors towards messengers?

a) Shape of binding site

b) Structure

c) Amino acid composition

d) Location in the membrane

Answer: d

24. The drugs that are used when there is a lack of natural chemical messenger is called ______

a) antagonists

b) agonists

c) analgesics

d) narcotics

Answer: b

25. Drugs that block the binding site of an enzyme form a substrate are called ______

a) inhibitors

b) poisons

c) messengers

d) receptors

Answer: a

26. Identify the compound which does not act as a target for drug action in the human body?

a) RNA

b) DNA

c) Vitamin C

d) Protein

Answer: c

27. Which of the following drugs is not classified in the criteria based on the pharmacological effect?

a) Antihistamines

b) Antiseptics

c) Analgesics

d) Antipyretics

Answer: a

28. A chemical compound that affects human metabolism and provides cure from diseases is called ______

a) poison

b) medicine

c) enzyme

d) hormone

Answer: b

29. Which of the following is not a classification of drugs?

a) Based on size

b) Based on chemical structure

c) Based on drug action

d) Based on target

Answer: a

30. The classification of drugs based on ______ is the most useful one for medicinal chemists.

a) pharmacological effect

b) drug action

c) chemical structure

d) molecular targets

Answer: d

31. Which of the following is not a preservative?

a) Dulcin

b) Potassium metasulphite

c) Sodium benzoate

d) Sorbic acid salts

Answer: a

32. Which of the following is not an antioxidant?

a) BHT

b) BHA

c) Saccharin

d) Sulphur dioxide

Answer: c

33. Which of the following chemicals are added to increase the shelf-life of foods?

a) Food colour

b) Sweeteners

c) Artificial flavours

d) Antioxidants

Answer: d

34. Which of the following artificial sweeteners can be only used in soft drinks?

a) Aspartame

b) Alitame

c) Sucralose

d) Saccharin

Answer: a

35. Alitame is ______ times sweeter than cane sugar.

a) 50

b) 100

c) 600

d) 2000

Answer: d

36. Dishwashing liquids are examples of ______

a) soaps

b) anionic detergents

c) cationic detergents

d) non-ionic detergents

Answer: d

37. Identify the cationic detergent from the following.

a) Cetyltrimethylammonium bromide

b) Sodium dodecyl sulphate

c) Pentaerythritol monostearate

d) Sodium lauryl sulphate

Answer: a

38. Which of the following causes soap to lather?

a) Sodium carbonate

b) Sodium rosinate

c) Sodium silicate

d) Borax

Answer: b

39. When a soap is dissolved in ethanol followed by the evaporation of excess solvent, what type of soap is formed?

a) Transparent soap

b) Floating soap

c) Shaving soap

d) Laundry soap

Answer: a

40. What is the use of trisodium phosphate in soap powders?

a) To make the soap act rapidly

b) To make it lather

c) To prevent rapid drying

d) For good odour

Answer: a

Chemistry In Everyday Life NEET Questions PDF Download

Comments