100+ Drugs Question and Answer with FREE PDF

There are various types of drugs in this world. Each drug is made in a different way and has a different effect on human body. We all have heard about drugs, but many people still do not know about them, in terms of the type of drug, the effect of the drug and its preparation. Basically we used Chemistry in everyday Life in different aspect. In this article, Drugs Question and Answer, we will discuss some questions about different types of drugs from their target to their preparation method. We also shared a list on Best seller books on Drugs. You can check and Buy these Now! in very cheap prices.

A human being is a complex bio-chemical system. Various drugs have been developed which can treat different diseases and persistent health conditions, if they are consumed within their specified dosage. Such treatment with the help of drugs is termed as drug therapy.

Drugs may treat diseases, relieves or eradicate symptoms or may be used to stop or prevent infestations from occurring. Drugs are classified on the basis of their therapeutic target interaction, drugs mechanism of action and mechanisms of toxicity.

Drugs Question and Answer

1. The drugs that are used when there is a lack of natural chemical messenger is called ______

a) antagonists

b) agonists

c) analgesics

d) narcotics

Answer: b

2. Drugs that block the binding site of an enzyme form a substrate are called ______

a) inhibitors

b) poisons

c) messengers

d) receptors

Answer: a

3. If the bond between the enzyme and inhibiting drug is very strong, which of the following takes place?

a) The active site slowly regains its original shape

b) The enzyme develops a new active site

c) The enzyme is blocked temporarily

d) The body synthesizes a new enzyme

Answer: d

4. Which of the following is incorrect regarding receptors?

a) They have constant shape

b) They are proteins

c) The shape of receptors binding site changes to fit the messenger

d) They are present in the cell membrane

Answer: a

5. Which of the following is not a reason for the selectivity of receptors towards messengers?

a) Shape of binding site

b) Structure

c) Amino acid composition

d) Location in the membrane

Answer: d

6. A certain compound X occupied a site of an enzyme exactly opposite to that of the active site. This immediately resulted in the change of shape of the active site. X is called a ______

a) competitive inhibitor

b) non-competitive inhibitor

c) competitive messenger

d) receptor

Answer: b

7. A certain compound occupied a site Y of an enzyme near to the active site. This immediately resulted in the change of shape of the active site. Y is called a/an ______

a) inactive site

b) binding site

c) non-competitive site

d) allosteric site

Answer: d

8. Identify the compound which does not act as a target for drug action in the human body?

a) RNA

b) DNA

c) Vitamin C

d) Protein

Answer: c

9. Which of the following drugs is not classified in the criteria based on the pharmacological effect?

a) Antihistamines

b) Antiseptics

c) Analgesics

d) Antipyretics

Answer: a

10. A chemical compound that affects human metabolism and provides cure from diseases is called ______

a) poison

b) medicine

c) enzyme

d) hormone

Answer: b

11. Which of the following is not a classification of drugs?

a) Based on size

b) Based on chemical structure

c) Based on drug action

d) Based on target

Answer: a

12. The classification of drugs based on ______ is the most useful one for medicinal chemists.

a) pharmacological effect

b) drug action

c) chemical structure

d) molecular targets

Answer: d

13. Which of the following are neurologically inactive drugs?

a) Analgesics

b) Barbiturates

c) Antipyretics

d) Antihistamines

Answer: d

14. Which of the following tranquilizers cannot be part of sleeping pills?

a) Chlordiazepoxide

b) Amytal

c) Seconal

d) Nembutal

Answer: a

15. Which of the following compounds does not inhibit the enzymes which catalyse the degradation of noradrenaline?

a) Citalopram

b) Terfenadine

c) Iproniazid

d) Phenelzine

Answer: b

16. Which of the following is not an analgesic?

a) Aspirin

b) Paracetamol

c) Morphine

d) Salvarsan

Answer: d

17. Which of the following analgesics have antipyretic properties?

a) Aspirin

b) Heroin

c) Codeine

d) Marijuana

Answer: a

18. Which of the following is not an opiate?

a) Morphine

b) Valium

c) Thebaine

d) Codeine

Answer: b

19. Which of the following is not an antimicrobial?

a) Antiseptics

b) Antibacterial drugs

c) Anaesthetics

d) Disinfectants

Answer: c

20. Which of the following compounds help in controlling the acid production in the stomach?

a) Histamine

b) Cimetidine

c) Ranitidine

d) Omeprazole

Answer: a

21. Which of the following is the least suitable antacid?

a) Magnesium hydroxide

b) Aluminium hydroxide

c) Sodium bicarbonate

d) Dihydroxy aluminium amino acetate

Answer: c

22. Which of the following drugs help in subsiding the effects of allergic reaction?

a) Benadryl

b) Dimetapp

c) Seldane

d) Nardil

Answer: d

23. Which of the following is a narrow spectrum antibiotic?

a) Amoxycillin

b) Chloramphenicol

c) Vancomycin

d) Dysidazirine

Answer: d

24. Which of the following are not supposed to treat humans directly?

a) Disinfectants

b) Antimalarials

c) Antiseptics

d) Antibiotics

Answer: a

25. Which of the following is used as an antiseptic for eyes?

a) Iodoform

b) Tincture of iodine

c) Dettol

d) Boric acid

Answer: d

26. Which of the following compounds is added in soaps as an antiseptic?

a) Chloroxylenol

b) Terpineol

c) Bithionol

d) Thymol

Answer: c

27. Which of the following antifertility drugs consists of Estrogen derivatives?

a) Norethindrone

b) Novestrol

c) Mifepristone

d) Ormeloxifene

Answer: b

28. Which of the following is a bactericidal antibiotic?

a) Erythromycin

b) Ofloxacin

c) Tetracycline

d) Chloramphenicol

Answer: b

29. Identify the incorrect statement with respect to antibiotics.

a) Arsphenamine is toxic to humans

b) Ampicillin is a broad-spectrum antibiotic

c) Penicillin is bacteriostatic antibiotic

d) Sulphanilamide has antibacterial properties

Answer: c

30.  A certain antibiotic X is effective only against a few types of harmful microbes and cells. X is a _______ antibiotic.

a) broad-spectrum

b) narrow spectrum

c) limited spectrum

d) antibacterial

Answer: b

Drugs Question and Answers PDF Download

Comments