50+ Average Velocity and Average Speed MCQs and Answers

Average Velocity and Average Speed MCQs are important for NEET, AIIMS, JEE and other medical entrance examinations. These MCQs will help you prepare your students for their examinations and improve their speed and accuracy. Average Velocity and Average Speed MCQs are elementary questions based on Physics topics helps the students to get the move closer to the dream of being an IITian or an AIIMS doctor.

Average Velocity and Average Speed MCQs

1. Average speed of a car between points A and B is 20 m/s, between B and C is 15 m/s, between C and D is 10 m/s. What is the average speed between A and D, if the time taken in the mentioned sections is 20s, 10s and 5s respectively?

a) 17.14 m/s

b) 15 m/s

c) 10 m/s

d) 45 m/s

Answer: a

2. Which of the following statement is correct?

a) Average speed > Instantaneous speed

b) Average speed >= Instantaneous speed

c) Average speed <= Instantaneous speed

d) Average speed < Instantaneous speed

Answer: c

3. In a uniformly accelerated motion, the speed varies from 0 to 20 m/s in 4 s. What is the average speed during the motion?

a) 10 m/s

b) 20 m/s

c) 0 m/s

d) 15 m/s

Answer: a

4. What happens to the average velocity when a body falls under gravity with terminal velocity?

a) It increases

b) It decreases

c) It remains constant

d) It changes exponentially

Answer: c

5. A ball is thrown up in the sky. After reaching a height, the ball falls back. What can be said about the average velocity?

a) It is non zero

b) It is zero

c) It is greater than zero

d) It is less than zero

Answer: b

6. A car is moving around a tree in a circular path. What can be said about the average velocity?

a) It is non zero

b) It is zero

c) It is greater than zero

d) It is less than zero

Answer: b

7. The changes in displacement in three consecutive instances are 5 m, 4 m, 11 m, the total time taken is 5 s. What is the average velocity in m/s?

a) 1

b) 4

c) 7

d) 6

Answer: b

8. What will be the velocity v/s time graph of a ball falling from a height before hitting the ground look like?

a) A straight line with positive slope

b) A straight line with negative slope

c) A straight line with zero slope

d) A parabola

Answer: a

9. Which of the following is the correct formula for average velocity?

a) v = dx/dt

b) v = x/t

c) v = xt

d) v = t/x

Answer: b

10. A truck requires 3 Hrs to complete a journey of 150 km, what is the average speed?

a) 50 km/hr

b) 25 km/hr

c) 15 km/hr

d) 10 km/hr

Answer: a

More Related MCQs

Introduction to Motion in a Straight Line MCQs and Answers
Position, Path Length and Displacement MCQs and Answers
Instantaneous Velocity and Speed MCQs and Answers
Acceleration MCQs and Answers
Kinematic Equations for Uniformly Accelerated Motion MCQs and Answers
Relative Velocity MCQs and Answers