50+ Measurement of Time MCQs and Answers

Measurement of Time MCQs and Answers will play an important role in determining that how much step you take to clear the NEET (National Eligibility Entrance Test), AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) and JEE (Joint Entrance Examination) which are conducted by the National Testing Agency (NTA). Measurement of Time MCQs and Answers are very important step for you when you are choosing the right book to prepare the NEET exam. We already discuss about the most the most important chapter Units And Measurements (Class 11) MCQ and Answer. You can check it.

Measurement of Time MCQs

1. How many decades are there in 1 century?

a) 10

b) 20

c) 4

d) 5

Answer: a

2. How many years are there in one millennium?

a) 1000

b) 100

c) 10

d) 70

Answer: a

3. Which of the following gives the most accurate result for time measurement?

a) Wall clock

b) Digital watch

c) Quartz clock

d) Atomic clock

Answer: d

4. Which of the following is equivalent to one hour?

a) 36000 milliseconds

b) 3600 milliseconds

c) 3600000 milliseconds

d) 360000 milliseconds

Answer: a

5. Which of the following are NOT units of time?

a) Second

b) Light year

c) Tropical year

d) Minute

Answer: b

6. Which of the following unit is related to sound frequency?

a) Hertz

b) Decibel

c) Second

d) Meter

Answer: a

7. How many milliseconds make one second?

a) 10

b) 60

c) 45

d) 80

Answer: a

International System of Units MCQs and Answers
Measurement of Length MCQs and Answers
Measurement of Mass MCQs and Answers
Accuracy, Precision of Instruments and Errors in Measurement MCQs
Significant Figures MCQs and Answers
Dimensional Formulae and Equations MCQs and Answers
Dimensional Analysis and its Applications MCQs and Answers

Comments