50+ Position, Path Length and Displacement MCQs and Answers

Position, Path Length and Displacement MCQs are important for NEET, AIIMS, JEE and other medical entrance examinations. These MCQs will help you prepare your students for their examinations and improve their speed and accuracy. Position, Path Length and Displacement MCQs are elementary questions based on Physics topics helps the students to get the move closer to the dream of being an IITian or an AIIMS doctor.

Position, Path Length and Displacement MCQs

1. Which one of the following relations is true?

a) Distance > Displacement

b) Distance < Displacement

c) Distance >= Displacement

d) Distance <= Displacement

Answer: c

2. A person is standing at -2 location on the number line. He runs to and fro from -2 to +5 location 5 times. How much distance has he covered if he comes back to -2 location at the end?

a) 35 units

b) 7 units

c) 30 units

d) 15 units

Answer: a

3. What is the path length of the following path?

A (0, 0) to B (5, 0) to C (5, 5) to D (0, 5)

a) 20 units

b) 25 units

c) 15 units

d) 10 units

Answer: c

4. When person moves in the coordinate system from A (0, 0) to B (5, 10), to C (8, 6), what is the displacement covered?

a) 10 units

b) 5 units

c) 7 units

d) 15 units

Answer: a

5. Displacement between two points is ___

a) The shortest path

b) The longest path

c) Equal to distance

d) Greater than distance

Answer: a

6. Distance does not depend on _______

a) Initial point

b) Final point

c) Path taken

d) Speed

Answer: d

7. How many variables are required to define the position of a body in space?

a) 3

b) 2

c) 1

d) 0

Answer: a

8. In which coordinate system do we use distance from origin and to angles to define the position of a point in space?

a) Cartesian

b) Cylindrical

c) Spherical

d) 2-D Cartesian

Answer: c

9. Which of the following is the correct formula for finding distance (d) between two points (x1, y1) and (x2, y2)?

a) d2 = (x2-x1)2 + (y2-y1)2

b) d4 = (x2-x1)2 + (y2-y1)2

c) d3 = (x2-x1)2 + (y2-y1)2

d) d = (x2-x1)2 + (y2-y12

Answer: c

10. Path length does not depend on ____

a) Initial point

b) Final point

c) Path taken

d) Coordinate system

Answer: d

More Related MCQs

Introduction to Motion in a Straight Line MCQs and Answers
Average Velocity and Average Speed MCQs and Answers
Instantaneous Velocity and Speed MCQs and Answers
Acceleration MCQs and Answers
Kinematic Equations for Uniformly Accelerated Motion MCQs and Answers
Relative Velocity MCQs and Answers