50+ Conservation of Momentum MCQs and Answers

Conservation of Momentum MCQs and Answers are must for the aspirants who are preparing for various competitive examination. It covers the concept of Laws of Motion which is very important for any competitive exams. This Law of Motion topic is given most importance in various competitive exams like JEE Main, JEE Advanced, NEET, AIIMS etc. We also published the most important questions and answers “MCQ On Laws Of Motion (Class 11) with Answers”. Check it Now.

Conservation of Momentum MCQs and Answers

1. Two bodies of masses 2 Kg and 7 Kg are moving with velocities of 2 m/s and 7 m/s respectively. What is the total momentum of the system in Kg-m/s?

a) 50

b) 53

c) 28

d) 0

Answer: b

2. What is the plural of the word ‘momentum’?

a) Momenta

b) Momentums

c) Moments

d) Momentuma

Answer: a

3. Two bodies are accelerating towards each other. After sometime they collide. Which one of the following statements is true about the system?

a) The total momentum remains conserved about the instant of collision

b) The total momentum remains conserved during collision

c) The total momentum does not remain conserved

d) The total momentum remains conserved

Answer: a

4. When a body collides with a wall or the ground, what assumption do we make?

a) The mass of the body is not negligible

b) The body is stationary

c) The mass of the body is negligible as compared to the mass of the wall or the ground

d) The body is perfect

Answer: c

5. A variable mass body with an initial mass of 10 kg is moving with a velocity of 7 m/s initially, after some time the velocity increases to 14 m/s, what is the new mass if the body is moving in the absence of any external force?

a) 2.5 Kg

b) 5 Kg

c) 7.5 Kg

d) 10 Kg

Answer: b

6. Two bodies moving with constant velocities collide with each other. Which of the following quantities remain conserved?

a) Momentum

b) Speed

c) Force

d) Velocity

Answer: a

7. A ball is moving with a constant velocity. After some time, it collides with a wall. Which one of the following remains conserved except momentum?

a) Energy

b) Displacement

c) Power

d) Force

Answer: a

8. A variable mass body with an initial mass of 5 kg is moving with a velocity of 5 m/s initially, after some time the velocity increases to 10 m/s, what is the new mass if the body is moving in the absence of any external force?

a) 2.5 Kg

b) 5 Kg

c) 7.5 Kg

d) 10 Kg

Answer: a

More Related MCQs

Laws of Motion Basics MCQs and Answers
Newton’s First Law of Motion MCQs and Answers
Newton’s Second Law of Motion MCQs and Answers
Newton’s Third Law of Motion MCQs and Answers
Equilibrium of a Particle MCQs and Answers
Non-Uniform Circular Motion MCQs and Answers

Comments