50+ Equilibrium of a Particle MCQs and Answers

Equilibrium of a Particle MCQs and Answers are must for the aspirants who are preparing for various competitive examination. It covers the concept of Laws of Motion which is very important for any competitive exams. This Law of Motion topic is given most importance in various competitive exams like JEE Main, JEE Advanced, NEET, AIIMS etc. We also published the most important questions and answers “MCQ On Laws Of Motion (Class 11) with Answers”. Check it Now.

Equilibrium of a Particle MCQs

1.Two forces are acting on a body. For the body to remain in equilibrium, the forces have to be ____

a) Equal in magnitude and opposite in direction

b) Equal in direction and opposite in magnitude

c) In the same direction

d) In perpendicular directions

Answer: a

2. Two forces act on a ball. One of the forces is positive and acts towards right, the other one acts towards left and is ______

a) Negative

b) Positive

c) Neutral

d) Having a magnitude of 5 N

Answer: b

3. Two forces act on a body. One of them is 7î – 13ĵ. What is the value of the other force?

a) 7î – 13ĵ

b) -7î + 13ĵ

c) 7î + 13ĵ

d) -7î – 13ĵ

Answer: a

4. Three forces act on a body. Two of them are 7î – 13ĵN and 2î – 11ĵ. What is the value of the other force?

a) -9î + 24ĵ

b) -24î + 9ĵ

c) 24î + 9ĵ

d) -9î – 24ĵ

Answer: a

5. If a body returns to its original state of equilibrium after giving it a small displacement, the equilibrium is known as ______

a) Stable equilibrium

b) Unstable Equilibrium

c) Neutral Equilibrium

d) Simple equilibrium

Answer: a

6. A set of forces are acting on a body in equilibrium. Which one of the following is true?

a) The vector sum of the forces is zero

b) The scalar sum of the force is zero

c) All the forces are zero

d) All the forces are equal and opposite in direction to each other

Answer: a

7. The first condition of equilibrium of a body is ___

a) Sum of all force on a body should be zero

b) Sum of all moments on a body should be zero

c) Sum of the initial and final force should be zero

d) Relative difference of forces should be zero

Answer: a

8. The second condition of equilibrium of a body is ___

a) Sum of all force on a body should be zero

b) Sum of all moments on a body should be zero

c) Sum of the initial and final force should be zero

d) Relative difference of forces should be zero

Answer: b

9. What can be said about a body which is moving with a constant velocity?

a) It is in static equilibrium

b) It is in dynamic equilibrium

c) It is in the state of non-equilibrium

d) Its distance is conserved

Answer: b

More Related MCQs

Laws of Motion Basics MCQs and Answers
Newton’s First Law of Motion MCQs and Answers
Newton’s Second Law of Motion MCQs and Answers
Newton’s Third Law of Motion MCQs and Answers
Conservation of Momentum MCQs and Answers
Non-Uniform Circular Motion MCQs and Answers

Comments