50+ Kinematics of Rotational Motion about a Fixed Axis MCQs

Kinematics of Rotational Motion about a Fixed Axis MCQs and Answers will be useful for various entrance exam like NEET, AIIMS, JEE. It includes an extensive section of physics and chemistry. These chapter covers each and every topic of System of Particles and Rotational Motion and more. It also contains chapter-wise MCQs with hints and options to make your preparation easy. We also published System Of Particles And Rotational Motion MCQs and Answers which are most important and relevant topic to your upcoming examination.

Kinematics of Rotational Motion about a Fixed Axis MCQs

1. A body is in pure rotational motion about an axis. Its angular acceleration is given by: a = 2t. What is the angular distance covered by the body from t=2s to t=3s? It starts from rest at t=0.

a) 19/3 rad

b) 0 rad

c) 2/3 rad

d) 5/3 rad

Answer: a

2. A circular disc is rotating about a central axis perpendicular to its diameter with a speed of 5rad/s. If a constant force of 2N is applied tangentially on it, in how much time will it come to a stop? Radius of disc = 1m & mass = 1kg.

a) 0.257s

b) 5s

c) 1.25s

d) 2.5s

Answer: c

3. A body is under an angular deceleration of 5rad/s2. Its initial speed is 3rad/s. How much angular distance ‘θ’ will it cover before coming to rest?

a) 0.8 rad

b) 0.9 rad

c) 9 rad

d) 2 rad

Answer: b

4. A ring of diameter 1m is rotating about a central axis perpendicular to its diameter. It is rotating with a speed of 10rad/s. What force should be applied on it tangentially to stop it in exactly 3 rotations? Let the mass of the ring be 2kg.

a) 10 N

b) 25/3π N

c) 50/3π N

d) 12.5/3 N

Answer: b

5. The angular acceleration of a body = 3t2. What will be its speed at t=10s, if initial speed = 10rad/s?

a) 1010 rad/s

b) 300 rad/s

c) 1310 rad/s

d) 1000rad/s

Answer: a

6. The rate of change of angular speed is constant. What will be the expression for change in angular speed after time dt, if angular acceleration is ‘a’? The initial angular speed is ‘w’.

a) a*dt

b) w – a*dt

c) w + a*dt

d) There is no change

Answer: a

7. The angular speed of a body is 2rpm. What should be the angular acceleration for the angular speed to double up in 5s?

a) -2π/75 rad/s2

b) -π/75 rad/s2

c) π/75 rad/s2

d) 2π/75 rad/s2

Answer: c

8. A body has a moment of inertia = 5kgm2 about an axis. What should be the torque for increasing its angular speed from 0 to 10rad/s in 4s? Assume that the body rotates purely about that axis.

a) 25Nm

b) 2.5Nm

c) 12.5Nm

d) 1.25Nm

Answer: c

More Related MCQs

Centre of Mass MCQs and Answers
Motion of Centre of Mass MCQs and Answers
Linear Momentum of a System of Particles MCQs and Answers
Vector Product of Two Vectors MCQs and Answers
Moment of Inertia MCQs and Answers
Theorems of Perpendicular and Parallel Axes MCQs and Answers
Dynamics of Rotational Motion about a Fixed Axis MCQs and Answers
Angular Momentum in case of Rotations about a Fixed Axis MCQs and Answers
Rolling Motion MCQs and Answers

Comments