100+ MCQ On Laws Of Motion (Class 11) with Answers

MCQ On Laws Of Motion (Class 11) with Answers are must for the aspirants who are preparing for various competitive examination. It covers the concept of Laws of Motion which is very important for any competitive exams. This Law of Motion topic is given most importance in various competitive exams like JEE Main, JEE Advanced, NEET, AIIMS etc.

MCQ On Laws Of Motion (Class 11) with Answers

These MCQ On Laws Of Motion (Class 11) with Answers are based on the following topics:

Laws of Motion Basics MCQs and Answers
Newton’s First Law of Motion MCQs and Answers
Newton’s Second Law of Motion MCQs and Answers
Newton’s Third Law of Motion MCQs and Answers
Conservation of Momentum MCQs and Answers
Equilibrium of a Particle MCQs and Answers
Non-Uniform Circular Motion MCQs and Answers

MCQ On Laws Of Motion (Class 11)

1. The second law of motion, in mathematical form can be written as ____

a) F = dp/dt

b) F = ma

c) F = v(dm/dt)

d) F = mv

Answer: a

2. When we walk on a boat in still water, the boat will ______

a) Move ahead

b) Move backwards

c) Not move

d) Move sideways

Answer: b

3. Which one of the following is not an example of the third law of motion?

a) Walking

b) Skiing

c) Walking on a boat

d) Cycling

Answer: b

4. Which of the following is the correct formulation for the second law of motion?

a) F = m(dv/dt)

b) F = ma

c) F = v(dm/dt) + ma

d) F = mv2

Answer: c

5. Which of the following laws of motion is related to inertia?

a) First law

b) Second Law

c) Third Law

d) Fourth Law

Answer: a

6. Which law of Newton helps in finding the force on a body?

a) First law

b) Second Law

c) Third Law

d) Fourth Law

Answer: b

7. Which law of Newton helps in finding the reaction forces on a body?

a) First law

b) Second Law

c) Third Law

d) Fourth Law

Answer: c

8. What causes the motion of a body which is initially in the state of rest?

a) Force

b) Displacement

c) Speed

d) Velocity

Answer: a

9. People sitting in a moving bus experience a jerk when the bus stops. This is due to _____

a) Inertia of motion

b) Inertia of rest

c) Inertia of turning

d) Inertia of acceleration

Answer: a

10. Passengers sitting in a stationary car experience a jerk when the car suddenly starts. This is due to _____

a) Inertia of motion

b) Inertia of rest

c) Inertia of turning

d) Inertia of acceleration

Answer: b

11. A straight moving bus takes a sharp right turn. What will happen to the passengers sitting inside the bus?

a) They will tilt rightwards

b) They will tilt leftwards

c) They will stay the way they were

d) They will start jumping

Answer: b

12. Why do we not experience any leaning when a train takes a turn?

a) Because the train is powerful

b) Because of large turning radius

c) Because the train does not turn

d) Because the driver is smart

Answer: b

13. Inertia is _____

a) Property of mass to remain unchanged

b) Property of mass to change continuously

c) Property of mass to accelerate

d) Tendency of mass to accelerate

Answer: c

14. What is the force applied on a body with 5 kg of mass and an acceleration of 7 m/s2?

a) 35 N

b) 5 N

c) 7 N

d) 0 N

Answer: a

15. Unit of force is _____

a) Newton

b) Pascal

c) Byte

d) Gram

Answer: a

16. The unit ‘Newton’ is equivalent to ______

a) Kg-m/s2

b) Kg-m/s

c) Kg/m/s2

d) Kg2-m/s2

Answer: a

17. If the force acting on a body is 10 N, and the acceleration is 4 m/s2, what can be the mass of the body?

a) 2.5 Kg

b) 25 Kg

c) 0.25 Kg

d) 5 Kg

Answer: a

18. If the force acting on a body is 50 N, and the mass is 5 kg, what can be the acceleration of the body?

a) 10 m/s2

b) 80 m/s2

c) 8 m/s2

d) 0.8 m/s2

Answer: a

19. An example of variable mass system is _____

a) A car moving

b) A rocket taking off

c) A bicycle moving

d) A man walking

Answer: b

20. How do we calculate force in a variable mass constant velocity system?

a) F = ma

b) F = mv

c) F = v(dm/dt)

d) F = m/t

Answer: c

21. The forces involved in Newton’s third law act ____

a) On the same object

b) On different objects

c) In same direction

d) On five bodies

Answer: b

22. Two bodies in contact experience forces in ________

a) Same direction

b) Opposite directions

c) Perpendicular directions

d) Five different directions

Answer: b

23. A batsman hits a ball with a force a 5 N. What force does the bat experience?

a) 5 N

b) 10 N

c) 15 N

d) 20 N

Answer: a

24. A driver hits a light pole with a force a 100 N. What force does the car experience?

a) 100 N

b) 10 N

c) 150 N

d) 200 N

Answer: a

25. A truck with a mass of 2500 Kg travelling with an acceleration of 5 m/s2 hits a scooter. What force does the truck experience?

a) 12500 N

b) 500 N

c) 10000 N

d) 2500 N

Answer: a

26. A man and a kid accidentally hit each other. What is true about the forces experienced by them?

a) They are equal in magnitude

b) They are different in magnitude

c) They are same in direction

d) They are at an angle of 1.57 rad

Answer: b

27. Two bodies moving with constant velocities collide with each other. Which of the following quantities remain conserved?

a) Momentum

b) Speed

c) Force

d) Velocity

Answer: a

28. A ball is moving with a constant velocity. After some time, it collides with a wall. Which one of the following remains conserved except momentum?

a) Energy

b) Displacement

c) Power

d) Force

Answer: a

29. A variable mass body with an initial mass of 5 kg is moving with a velocity of 5 m/s initially, after some time the velocity increases to 10 m/s, what is the new mass if the body is moving in the absence of any external force?

a) 2.5 Kg

b) 5 Kg

c) 7.5 Kg

d) 10 Kg

Answer: a

30. Two bodies of masses 2 Kg and 7 Kg are moving with velocities of 2 m/s and 7 m/s respectively. What is the total momentum of the system in Kg-m/s?

a) 50

b) 53

c) 28

d) 0

Answer: b

31. What is the plural of the word ‘momentum’?

a) Momenta

b) Momentums

c) Moments

d) Momentuma

Answer: a

32. Two bodies are accelerating towards each other. After sometime they collide. Which one of the following statements is true about the system?

a) The total momentum remains conserved about the instant of collision

b) The total momentum remains conserved during collision

c) The total momentum does not remain conserved

d) The total momentum remains conserved

Answer: a

33. When a body collides with a wall or the ground, what assumption do we make?

a) The mass of the body is not negligible

b) The body is stationary

c) The mass of the body is negligible as compared to the mass of the wall or the ground

d) The body is perfect

Answer: c

34. A variable mass body with an initial mass of 10 kg is moving with a velocity of 7 m/s initially, after some time the velocity increases to 14 m/s, what is the new mass if the body is moving in the absence of any external force?

a) 2.5 Kg

b) 5 Kg

c) 7.5 Kg

d) 10 Kg

Answer: b

35. The first condition of equilibrium of a body is ___

a) Sum of all force on a body should be zero

b) Sum of all moments on a body should be zero

c) Sum of the initial and final force should be zero

d) Relative difference of forces should be zero

Answer: a

36. The second condition of equilibrium of a body is ___

a) Sum of all force on a body should be zero

b) Sum of all moments on a body should be zero

c) Sum of the initial and final force should be zero

d) Relative difference of forces should be zero

Answer: b

37. What can be said about a body which is moving with a constant velocity?

a) It is in static equilibrium

b) It is in dynamic equilibrium

c) It is in the state of non-equilibrium

d) Its distance is conserved

Answer: b

38.Two forces are acting on a body. For the body to remain in equilibrium, the forces have to be ____

a) Equal in magnitude and opposite in direction

b) Equal in direction and opposite in magnitude

c) In the same direction

d) In perpendicular directions

Answer: a

39. Two forces act on a ball. One of the forces is positive and acts towards right, the other one acts towards left and is ______

a) Negative

b) Positive

c) Neutral

d) Having a magnitude of 5 N

Answer: b

40. Two forces act on a body. One of them is 7î – 13?. What is the value of the other force?

a) 7î – 13?

b) -7î + 13?

c) 7î + 13?

d) -7î – 13?

Answer: a

41. Three forces act on a body. Two of them are 7î – 13?N and 2î – 11?. What is the value of the other force?

a) -9î + 24?

b) -24î + 9?

c) 24î + 9?

d) -9î – 24?

Answer: a

42. If a body returns to its original state of equilibrium after giving it a small displacement, the equilibrium is known as ______

a) Stable equilibrium

b) Unstable Equilibrium

c) Neutral Equilibrium

d) Simple equilibrium

Answer: a

43. A set of forces are acting on a body in equilibrium. Which one of the following is true?

a) The vector sum of the forces is zero

b) The scalar sum of the force is zero

c) All the forces are zero

d) All the forces are equal and opposite in direction to each other

Answer: a

44. A stone tie with a string held at one end is being rotated at a constant angular velocity in the air. The tangential velocity will remain constant if _______

a) The plane of motion of the stone is parallel to the ground

b) The plane of motion of the stone is perpendicular to the ground

c) The plane of motion of the stone is at an angle of 45 degrees to the ground

d) The tangential velocity is independent of the plane of motion

Answer: a

45. A ball tied at the end of a perfect string tied tightly (assume fixed) to a wooden bar at the other end is rotating with constant angular velocity. Its tangential velocity will _______

a) Increase with time

b) Decrease with time

c) Will remain constant

d) Will decrease exponentially

Answer: b

46. A rocket takes off from the earth and continues to move in a circular orbit with the thrusters on. What can be said about the angular velocity of the rocket?

a) It increases

b) It decreases

c) It remains constant

d) It changes abruptly

Answer: a

47. The radius of a body moving in a circle with constant angular velocity is given by r = 4t2, with respect to time. What is the magnitude of the tangential velocity at t = 2s, if the angular velocity is 7 rad/s?

a) 112

b) 113

c) 56

d) 28

Answer: a

48. A car moving around a tree has the distance from the tree defined as r = 5t2 + 7. What is the magnitude of the centripetal acceleration at t = 2s, if the angular velocity is 2 rad/s.

a) 102

b) 108

c) 59

d) 54

Answer: b

49. The tangential velocity in a circular motion change as v = 2t2 – 7 with the radius being equal to 3 m. What is the angular velocity at t = 1 s in rad/s?

a) -5/3

b) -2/3

c) 3

d) -3/5

Answer: a

50. The tangential velocity of a body in a non-uniform circular motion varies as v = 7t2 – 2v with the radius being equal to 21 m. What is the angular acceleration at t = 2 s in rad/s2?

a) 4/3

b) 5/3

c) 4

d) 7/5

Answer: a