50+ Introduction to Work, Energy and Power MCQs and Answers

MCQ On Work Power And Energy and Answers are must for the aspirants who are preparing for various competitive examination. It covers the concept of Work, Energy and Power which is very important for any competitive exams. This Law of Work, Energy and Power topic is given most importance in various competitive exams like JEE Main, JEE Advanced, NEET, AIIMS etc.

MCQ On Work Power And Energy

1. Power is ______

a) Rate of doing work

b) Ability to do work

c) Rate of energy creation

d) Equivalent to work

Answer: a

2. The unit of energy has been named after ______

a) James Prescott Joule

b) John Prescott Joule

c) Jammie Joule

d) Jessy Joule

Answer: a

3. In which category do potential and kinetic energy fall?

a) Mechanical energy

b) Electrical energy

c) magnetic energy

d) Usual energy

Answer: a

4. How many Ergs are there in 1 Joule?

a) 10

b) 104

c) 107

d) 109

Answer: c

5. What is the correct expression for power?

a) P = dW/dt

b) P = F * d

c) P = E

d) P = dE/dt

Answer: a

6. What is the correct expression for Work?

a) W = F * ds

b) W = P/t

c) W = E

d) W = E/t

Answer: a

7. Energy involved in creating work _____

a) Gets used up

b) Gets transferred

c) Gets exhausted

d) Gets lost

Answer: b

8. The energy possessed by a body by the virtue of its motion is called ______

a) Kinetic energy

b) Potential energy

c) Total energy

d) Motion energy

Answer: a

9. The energy possessed by a body by the virtue of its position is called ______

a) Kinetic energy

b) Potential energy

c) Total energy

d) Position energy

Answer: b

10. Energy is ________

a) Work

b) The ability to create work

c) Quantification of work

d) Force multiplied by displacement

Answer: b

More Related MCQs

Work-Energy Theorem MCQs and Answers
Work MCQs and Answers
Kinetic Energy MCQs and Answers
Work Done by a Variable Force MCQs and Answers
Friction MCQs and Answers
Work-Energy Theorem for a Variable Force MCQs and Answers
Potential Energy MCQs and Answers
The Potential Energy of a Spring MCQs and Answers
The Law of Conservation of Energy MCQs and Answers
Power MCQs and Answers
Collision MCQs and Answers

Comments