50+ Scalars and Vectors MCQs and Answers

Scalars and Vectors MCQs and Answers are the most important topics for various entrance exam like NEET, AIIMS, JEE. These Multiple Choice Questions On Vectors And Scalars PDF are easy to answer and easier to attempt. You don’t really need to refer other sources or books to solve these questions. Today we will cover the Scalars and Vectors MCQs and Answers which covers terms like scalar product, inner product, vector product, triple scalar product, dot product and many other terms. We also published the most important Questions and Answers on Motion In A Plane MCQ For NEET with Answers. You can Check it.

Multiple Choice Questions On Vectors And Scalars PDF

1. Which of the following is/are scalar quantity?

a) Force

b) Pressure

c) Velocity

d) All of these

Answer: b

2. which of the following is/are vector quantity(s)?

a) Displacement

b) Velocity

c) Acceleration

d) All of these

Answer: d

3. The operation used to obtain a scalar from two vectors is ______

a) Cross product

b) Dot product

c) Simple product

d) Complex product

Answer: b

4. The operation which does not give you a vector as an output from two vector inputs is ______

a) Dot product

b) Cross product

c) Vector addition

d) Vector subtraction

Answer: a

5. What is a scalar?

a) A quantity with only magnitude

b) A quantity with only direction

c) A quantity with both magnitude and direction

d) A quantity without magnitude

Answer: a

6. What is a vector quantity?

a) A quantity with only magnitude

b) A quantity with only direction

c) A quantity with both magnitude and direction

d) A quantity without direction

Answer: c

7. The vector obtained by addition of two vectors is termed as ______

a) New vector

b) Resultant vector

c) Derived vector

d) Sum vector

Answer: b

8. Which one of the following operations is valid?

a) Vector multiplied by scalar

b) Vector added to scalar

c) Vector subtracted from scalar

d) Vector divided by vector

Answer: a

9. Mass is a ____

a) Scalar quantity

b) Vector quantity

c) Relative quantity

d) Dependent quantity

Answer: a

10. Which of the following is not a scalar quantity?

a) Displacement

b) Velocity

c) Acceleration

d) Pressure

Answer: d

More Related MCQs

Multiplication of Vectors by Real Numbers MCQs and Answers
Resolution of Vectors MCQs and Answers
Vector Addition – Analytical Method MCQs and Answers
Motion in a Plane MCQs and Answers
Motion in a Plane with Constant Acceleration MCQs and Answers
Relative Velocity in Two Dimensions MCQs and Answers
Simple Projectile Motion MCQs and Answers
Uniform Circular Motion MCQs and Answers

Comments