50+ Potential Energy Quiz and Answers

Potential Energy Quiz and Answers are must for the aspirants who are preparing for various competitive examination. It covers the concept of Work, Energy and Power which is very important for any competitive exams. This Law of Work, Energy and Power topic is given most importance in various competitive exams like JEE Main, JEE Advanced, NEET, AIIMS etc.

Potential Energy Quiz and Answers

1. An object is thrown from the ground with a velocity of 5 m/s. If the object has a mass of 2kg, what will be its potential energy at the top-most point of its trajectory? (Assume g = 10 m/s2)

a) 5 J

b) 15 J

c) 25 J

d) 50 J

Answer: c

2. Which of the following is true?

a) Potential energy decreases as altitude increases

b) Potential energy increases as altitude increases

c) Potential energy first increases and then decreases as altitude increases

d) Potential energy first decreases and then increases as altitude increases

Answer: b

3. Since the potential energy of an object depends on the acceleration due to gravity and since the acceleration due to gravity decreases as altitude increases, we can conclude that the potential energy of an object decreases as altitude increases.

a) True

b) False

Answer: b

4. Consider 2 balls A and B of the same mass. The potential energy of ball A is thrice that of ball B. How high is ball A compared to ball B?

a) Same height as ball B

b) Twice as high height as ball B

c) Thrice as high height as ball B

d) Four times as high height as ball B

Answer: c

5. The potential energy of an object of constant mass and fixed reference is determined by its _____

a) mass

b) gravitational acceleration

c) position

d) velocity

Answer: c

6. The potential energy of an object cannot be increased by internal forces.

a) True

b) False

Answer: a

7. Find the ratio of potential energy if an object is raised to thrice of its height and its mass is tripled.

a) 1:1

b) 1:4

c) 1:9

d) 1:3

Answer: c

8. The potential energy of an object maximises as its velocity increases.

a) True

b) False

Answer: b

9. An object of mass 5kg is taken from a height of 10 m to a height of 30 m. What is the increment in its potential energy? (Assume g = 10m/s2)

a) 500 J

b) 1000 J

c) 1500 J

d) 2000 J

Answer: b

10. A 10kg object is raised to a height of 20m. What is the magnitude of its potential energy? (Assume g = 10 m/s2)

a) 500 J

b) 1000 J

c) 1500 J

d) 2000 J

Answer: d

More Related MCQs

Introduction to Work, Energy and Power MCQs and Answers
Work-Energy Theorem MCQs and Answers
Work MCQs and Answers
Kinetic Energy MCQs and Answers
Work Done by a Variable Force MCQs and Answers
Friction MCQs and Answers
Work-Energy Theorem for a Variable Force MCQs and Answers
The Potential Energy of a Spring MCQs and Answers
The Law of Conservation of Energy MCQs and Answers
Power MCQs and Answers
Collision MCQs and Answers