50+ Simple Projectile Motion MCQs and Answers

Simple Projectile Motion MCQs and Answers are the most important topics for various entrance exam like NEET, AIIMS, JEE. These type of Questions are easy to answer and easier to attempt. You don’t really need to refer other sources or books to solve these questions. Today we will cover the Simple Projectile Motion MCQs and Answers which covers terms like scalar product, inner product, vector product, triple scalar product, dot product and many other terms. We also published the most important Questions and Answers on Motion In A Plane MCQ For NEET with Answers. You can Check it.

Simple Projectile Motion MCQs and Answers

1. On calculating which of the following quantities, the mass of the body has an effect in simple projectile motion?

a) Velocity

b) Force

c) Time of flight

d) Range

Answer: b

2. A ball of mass 100 g, projected at an angle of 30° from the ground with an initial velocity of 11 m/s, acceleration due to gravity is g = 10 m/s2, what is the maximum height attained?

a) 1.5 m

b) 3.0 m

c) 1.0 m

d) 2.0 m

Answer: a

3. When do we get maximum range in a simple projectile motion?

a) When θ = 45°

b) When θ = 60°

c) When θ = 90°

d) When θ = 0°

Answer: a

4. When do we get maximum height in a simple projectile motion?

a) When θ = 45°

b) When θ = 60°

c) When θ = 90°

d) When θ = 0°

Answer: c

5. A football is projected at an angle of 45° from the ground with an initial velocity of 10 m/s, take acceleration due to gravity is g = 10 m/s2.What is the time of flight?

a) 1.4142 s

b) 1.5361 s

c) 1.8987 s

d) 1.5651 s

Answer: a

6. A bag of mass 1000 g, projected at an angle of 90° from the ground with an initial velocity of 5 m/s, acceleration due to gravity is g = 10 m/s2, what is the maximum height attained?

a) 1.25 m

b) 3.0 m

c) 1.5 m

d) 2.0 m

Answer: a

7. A body of mass 55 kg, projected at an angle of 45° from the ground with an initial velocity of 15 m/s, acceleration due to gravity is g = 10 m/s2, what is the maximum horizontal range covered?

a) 22.5 m

b) 25 m

c) 16 m

d) 15 m

Answer: a

8. At what angle of projectile (θ) is the horizontal range minimum?

a) θ = 45°

b) θ = 60°

c) θ = 90°

d) θ = 75°

Answer: c

9. A body of mass 5 kg, projected at an angle of 45° from the ground covers a horizontal range of 45 m, acceleration due to gravity is g = 10 m/s2, what is the velocity with which it was projected covered?

a) 21.21 m/s

b) 20 m/s

c) 22 m/s

d) 21.1 m/s

Answer: a

10. A big stone of mass 1000 g, projected at an angle of 30° from the ground it covers a maximum vertical distance of 5 m, acceleration due to gravity is g = 10 m/s2, what is the velocity with which it was thrown?

a) 11.55 m/s

b) 11.5 m/s

c) 1.155 m/s

d) 12.0 m/s

Answer: a

11. A soccer ball is projected at an angle of 60° from the ground.It attains its maximum height in 10s. Considering acceleration due to gravity as g = 10 m/s2. What is the velocity with which it was projected?

a) 115.5 m/s

b) 117 m/s

c) 120 m/s

d) 11.55 m/s

Answer: a

More Related MCQs

Scalars and Vectors MCQs and Answers
Multiplication of Vectors by Real Numbers MCQs and Answers
Resolution of Vectors MCQs and Answers
Vector Addition – Analytical Method MCQs and Answers
Motion in a Plane MCQs and Answers
Motion in a Plane with Constant Acceleration MCQs and Answers
Relative Velocity in Two Dimensions MCQs and Answers
Uniform Circular Motion MCQs and Answers

Comments