50+ Vector Addition Quiz and Answers

Vector Addition Quiz and Answers are the most important topics for various entrance exam like NEET, AIIMS, JEE. These type of Questions are easy to answer and easier to attempt. You don’t really need to refer other sources or books to solve these questions. Today we will cover the Vector Addition Quiz which covers terms like scalar product, inner product, vector product, triple scalar product, dot product and many other terms. We also published the most important Questions and Answers on Motion In A Plane MCQ For NEET with Answers. You can Check it.

Vector Addition Quiz and Answers

1. Adding î + 77ĵ and 7î + ĵ gives ______

a) 8î + 78ĵ

b) 0î + 76ĵ

c) î + 74ĵ

d) 78î + 8ĵ

Answer: a

2. When two vectors in the same direction are added, the magnitude of resulting vector is equal to _______

a) Sum of magnitudes of the vectors

b) Difference of magnitudes of the vectors

c) Product of magnitudes of the vectors

d) Sum of the roots of magnitudes of the vectors

Answer: a

3. A vector, 7 units from the origin, along the X axis, is added to vector 11 units from the origin along the Y axis. What is the resultant vector?

a) 3î + 8ĵ

b) 7î + 11ĵ

c) 11î + 7ĵ

d) 2î + 7ĵ

Answer: b

4. Unit vector along the vector 4î + 3ĵ is _____

a) (4î + 3ĵ)/5

b) 4î + 3ĵ

c) (4î + 3ĵ)/6

d) (4î + 3ĵ)/10

Answer: a

5. Unit vector which is perpendicular to the vector 4î + 3ĵ is _____

a) ĵ

b) î

c) 4î + 3ĵ

d) z^

Answer: d

6. The vector 40î + 30ĵ is added to a vector. The result gives 15î + 3ĵ as the answer. The unknown vector is _____

a) -25î – 27ĵ

b) 25î + 27ĵ

c) -25î + 27ĵ

d) 25î – 27ĵ

Answer: a

7. Calculating the relative velocity is an example of ______

a) Vector addition

b) Vector subtraction

c) Vector multiplication

d) Vector division

Answer: b

8. A vector, 5 units from the origin, along the X axis, is added to vector 2 units from the origin along the Y axis. What is the resultant vector?

a) 3î + 8ĵ

b) 5î + 2ĵ

c) 2î + 5ĵ

d) 2î + 7ĵ

Answer: b

9. A vector, 14 units from the origin, along the X axis, is added to vector 16 units from the origin along the Z axis. What is the resultant vector?

a) 3î + 8z^

b) 14î + 16z^

c) 16î + 14z^

d) 2î + 7z^

Answer: b

10. On adding two vectors we get _____

a) A vector

b) A scalar

c) A number

d) An operation

Answer: a

11. Adding 2î + 7ĵ and î + ĵ gives ______

a) 3î + 8ĵ

b) î + 35ĵ

c) î + 8ĵ

d) 2î + 7ĵ

Answer: a

12. Subtracting 2î + 7ĵ from î + ĵ gives ______

a) -î – 6ĵ

b) 3î + 8ĵ

c) î + 6ĵ

d) 7ĵ

Answer: a

More Related MCQs

Scalars and Vectors MCQs and Answers
Multiplication of Vectors by Real Numbers MCQs and Answers
Resolution of Vectors MCQs and Answers
Motion in a Plane MCQs and Answers
Motion in a Plane with Constant Acceleration MCQs and Answers
Relative Velocity in Two Dimensions MCQs and Answers
Simple Projectile Motion MCQs and Answers
Uniform Circular Motion MCQs and Answers

Comments