50+ Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs

Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs

1. Acceleration due to gravity increases as we go towards the centre of the earth.

a) True

b) False

Answer: b

2. Acceleration due to gravity increases as we move away from the surface of the earth radially towards the sky.

a) True

b) False

Answer: b

3. Assume that the earth is a perfect sphere but of non-uniform interior density. Then, acceleration due to gravity on the surface of the earth _____

a) will be towards the geometric centre

b) will be different at different points on the surface

c) will be equal at all points on the surface and directed towards the geometric centre

d) cannot be zero at any point

Answer: d

4. Which of the following is the variation of acceleration due to gravity at a height “h” above the earth’s surface? Let “R” be the radius of the earth and “M1” the mass of earth.

a) g = (G*M1)/R2

b) g = (G*M1)/h2

c) g = (G*M1)/(R + h)2

d) g = (G*M1)/(h/R)2

Answer: c

5. Which of the following is the variation of acceleration due to gravity at a height “h” above the earth’s surface? Let “R” be the radius of the earth and “M1” the mass of earth. (Assume h < < R)

a) g = (G*M1)/R2

b) g = (G*M1)/h2

c) g = (G*M1)/(R/h)2

d) g = [(G*M1)/R2] x [1 – (2h)/R)]

Answer: d

6. Which of the following is the variation of acceleration due to gravity at a depth “d” below the earth’s surface? Let “R” be the radius of the earth and “M1” the mass of earth. (Assume the density of the earth to be constant)

a) g = (G*M1)/(R – d)

b) g = [(G*M1) x density]/d

c) g = (G x M1/R3) / (R – d)

d) g = (G x M1/R3) x (R – d)

Answer: d

7. What is the relationship between height “h” above the earth’s surface and a depth “d” below the earth’s surface when the magnitude of the acceleration due to gravity is equal? (Assume h < < R; where, R = Radius of the earth)

a) h = d

b) h = 2d

c) 2h = d

d) 3h = 2d

Answer: c

8. At what height above the surface of the earth, the acceleration due to the gravity of the earth becomes 5% of that of the surface?

a) h = 0.5 R

b) h = 1.5 R

c) h = 2.5 R

d) h = 3.5 R

Answer: d

9. The time period of a simple pendulum on the surface of the earth is “T”. What will be the time period of the same pendulum at a height of 2 times the radius of the earth?

a) T

b) 2T

c) 3T

d) 4T

Answer: c

10. The net acceleration due to gravity is zero at all points inside a uniform spherical shell.

a) True

b) False

Answer: a

11. Let the radius of the earth be R. Now, assume that the earth shrunk by 20% but the mass is the same. What would be the new value of acceleration due to gravity at a distance R from the centre of the earth if the value at the same distance in the previous case was “g’”?

a) g’

b) 2g’

c) 3g’

d) 4g’

Answer: a

12. The acceleration of the moon towards the earth is approximately 0.0027 m/s2. The moon revolves around the earth once approximately every 24 hours. What would be the acceleration due to gravity of the earth of the moon towards the earth if it were to revolve once every 12 hours?

a) Become half in magnitude

b) double in magnitude

c) Change direction but remain the same in magnitude

d) Remains unchanged

Answer: d

More Related MCQs

Kepler’s Laws MCQs and Answers
Universal Law of Gravitation MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Gravitational Potential Energy MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Earth Satellite MCQs and Answers
Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers
Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers