50+ Earth Satellite MCQs and Answers

Earth Satellite MCQs and Answers play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Earth Satellite MCQs and Answers

1. A satellite is launched into a circular orbit of radius R while a second satellite is launched into an orbit of radius 1.02R. What is the percentage change in the time periods of the two satellites?

a) 0.7

b) 1

c) 1.5

d) 3

Answer: d

2. A satellite is revolving very close to a planet of density D. What is the time period of that satellite?

a) [3/(D*G)]1/2

b) [3/(D*G)]3/2

c) [3/(2*D*G)]1/2

d) [(3*G)/D]1/2

Answer: c

3. A satellite orbits the earth at a height of R/5. What is its orbital speed?

a) [(2*G*M)/(R)]1/2

b) [(G*M)/(R)]1/2

c) [(G*M)/(7*R)]1/2

d) [(5*G*M)/(6*R)]1/2

Answer: d

4. The time period of a satellite is independent of the mass of the satellite.

a) True

b) False

Answer: a

5. The time period of a satellite of earth is 90 minutes. If the separation between the earth and the satellite is quadrupled, the new time period will be _____________

a) 90 minutes

b) 180 minutes

c) 560 minutes

d) 720 minutes

Answer: d

7. The satellites orbiting the earth, eventually fall to the earth when they are left unsupervised or unattended because _____

a) their power supply runs out

b) of viscous forces causing the speed of the satellite and hence height to gradually decrease

c) the laws of gravitation predict such a trajectory

d) of collisions with other satellites

Answer: b

8. The time period of the moon around the earth is 24 hours.

a) True

b) False

Answer: b

9. Consider 2 satellites A and B having time periods 16 hours and 1 hour, respectively. What is the ratio of the radius of their orbits?

a) 4:1

b) 8:1

c) 16:1

d) 64:1

Answer: d

10. The time period of a satellite depends on _____

a) the mass of the satellite

b) radius of its orbit

c) both mass of satellite and radius of the orbit

d) neither mass of satellite nor radius of the orbit

Answer: b

11. Consider two satellites A and B. Both move around the earth in the same orbit but the mass of B is twice that of the mass of A.

a) Orbital speeds of A and B are equal

b) The orbital speed of A is twice that of B

c) The orbital speed of B is twice that of A

d) The kinetic energy of both A and B are equal

Answer: a

12. Two satellites of masses 50 kg and 100 kg revolve around the earth in circular orbits of radii 9R and 16R. What is the ratio of speeds of the two satellites?

a) 3:4

b) 4:3

c) 9:16

d) 16:9

Answer: b

13. A satellite is seen after every 8 hours. If it rotates opposite to that of the earth, what is its angular velocity about the centre of the earth? Assume the earth is perfectly spherical and the satellite is in the equatorial plane.

a) pi/2

b) pi/4

c) pi/6

d) pi/8

Answer: c

14. If a satellite is orbiting as close to the earth’s surface as possible _____

a) its speed is maximum

b) its speed is minimum

c) it’s kinetic energy will be minimum

d) it is not possible to quantify its kinetic energy

Answer: a

15. The radius of a planet is “R” and mass is “M”. A satellite revolves around it in an orbital radius of “r” and an orbital velocity “v”. How would you express the acceleration due to gravity on the surface of the planet?

a) (r3*v/R)

b) (r2*v3/R)

c) (r3*v2/R)

d) (r*v2/R2)

Answer: d

16. A satellite revolves around a planet of radius “Q”. If the angular velocity of the satellite is “w” and the radius of the orbit is “4nQ”, where “n” is an integer, what is the acceleration due to gravity on the surface of the planet?

a) (w2 x (nQ) 3/Q2)

b) 16 (w2 x (nQ) 3/Q2)

c) 64(w2 x (nQ) 3/Q2)

d) 32(w2 x (nQ) 3/Q21)

Answer: c

17. The orbital velocity of a satellite orbiting the earth is half the escape velocity of the earth. What is the height above the surface of the earth at which it is orbiting? (Let the radius of the earth (R) = 6400 km).

a) 6400 km

b) 3200 km

c) 9600 km

d) 4800 km

Answer: a

18. The only natural satellite of India is the moon.

a) True

b) False

Answer: a

More Related MCQs

Kepler’s Laws MCQs and Answers
Universal Law of Gravitation MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers
Gravitational Potential Energy MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers
Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers

Comments