50+ Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers

Energy of an Orbiting Satellite MCQs play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Energy of an Orbiting Satellite MCQs

1. A satellite revolves around the earth in a circular orbit with a velocity “v”. What is the total energy of the satellite? Let “m” be the mass of the satellite.

a) – (m*v2)/2

b) (m*v2)/2

c) (3*m*v2)/2

d) – (m*v2)

Answer: a

2. For a satellite with an elliptical orbit and not a circular orbit, the kinetic energy varies with time.

a) True

b) False

Answer: a

3. For a satellite with an elliptical orbit and not a circular orbit, the potential energy varies with time.

a) True

b) False

Answer: a

4. Assume that a satellite executes perfectly circular orbits around a perfectly circular sphere. The work done by the satellite in 1 complete revolution is _____

a) (1/2) x (G x m x M)/(R+h)

b) – (G x m x M)/(R+h)

c) – (1/2) x (G x m x M)/(R+h)

d) 0

Answer: d

5. If the kinetic energy of a satellite is halved, its orbital radius becomes _____

a) 1/2 times

b) 2 times

c) 4 times

d) infinity

Answer: b

6. For a satellite executing an elliptical orbit around a planet, its minimum potential energy is at the perigee.

a) True

b) False

Answer: a

7. What is the magnitude of the ratio of KE and PE of a satellite revolving around a planet in a circular orbit of radius “R”?

a) 1:4

b) 1:2

c) 2:1

d) 3:2

Answer: b

8. What is the total energy possessed by a satellite of mass “m” orbiting above the earth of mass “M” and radius “R” at a height “h”?

a) [(G*M*m)/2*(R+h)]

b) -[(G*M*m)/2*(R+h)]

c) [(G*M*m)/(R+h)]

d) -[(G*M*m)/(R+h)]

Answer: b

9. A satellite of mass “m” is in a circular orbit of radius 1.5R around the earth of radius R. How much energy is required to move it to an orbit of radius 2R?

a) -(G*M*m)/12R

b) (G*M*m)/12R

c) -(G*M*m)/4R

d) (G*M*m)/4R

Answer: a

More Related MCQs

Kepler’s Laws MCQs and Answers
Universal Law of Gravitation MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers
Gravitational Potential Energy MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Earth Satellite MCQs and Answers
Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers