50+ Excretory System in Animals MCQs and Answers

In animals, the excretory system is a system of organs that secretes urine and wastes from the body. In its simplest form, it consists of a single cavity known as a nephron, which functions as a tank for urine, and opens into two cylinders called the bladder and the ureter. The excretory system connects different parts of the body with chemicals that serve as carriers. In this post we are going to discuss about Excretory System in Animals MCQs and Answers which are most important to you.

Excretory System in Animals MCQs and Answers

1. Ammonia is generally excreted through which of the following?

a) Kidneys

b) Gills

c) Lungs

d) Skin

Answer: b

2. Which of the following organisms is not ureotelic?

a) Bony fishes

b) Mammals

c) Terrestrial amphibians

d) Marine fishes

Answer: a

3. In ureotelic organisms, ammonia is converted into which of the following?

a) Uric acid

b) Carbon dioxide

c) Remains as such

d) Urea

Answer: d

4. Which of the following is not a uricotelic organism?

a) Mammals

b) Reptiles

c) Birds

d) Land snails

Answer: a

5. Which of the following is not a guanotelic organism?

a) Spiders

b) Scorpions

c) Starfish

d) Marine birds

Answer: c

6. Excretion of which of the following is for the adaptation of water conservation?

a) Ammonia

b) Urea

c) Uric acid

d) Carbon dioxide

Answer: c

7. Which of the following organism has flame cells for excretion?

a) Flatworms

b) Roundworms

c) Hookworms

d) Pinworms

Answer: a

8. Which of the following phyla have nephridia as an excretory structure?

a) Arthropods

b) Annelids

c) Platyhelminthes

d) Ctenophora

Answer: b

9. Malpighian tubules are the excretory structures of which of the following?

a) Insects

b) Flatworms

c) Roundworms

d) Crustaceans

Answer: a

10. Which of the following are the excretory structures of crustaceans?

a) Nephridia

b) Protonephridia

c) Malpighian tubules

d) Antennal glands

Answer: d

11. Which of the following is not accumulated by the body of living organisms?

a) Ammonia

b) Carbon dioxide

c) Urea

d) Oxygen

Answer: d

12. Which of the following is not the major form of nitrogenous wastes?

a) Ammonia

b) Urea

c) Carbon dioxide

d) Uric acid

Answer: c

13. Which of the following is the most toxic form of nitrogenous waste?

a) Guanine

b) Ammonia

c) Urea

d) Uric acid

Answer: b

More Related MCQs on Excretory System

Human Excretory System MCQs and Answers
Urine Formation MCQs and Answers
Function of Tubules MCQs and Answers
Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers
Regulation of Excretory System MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers

Comments