100+ Excretory System MCQs and Answers with FREE PDF

Excretory System MCQ and Answers are most important for your upcoming exams. These Excretory system MCQ and answers provided by experts here will make you better in exam preparation to optimize your time and energy.

Excretory System MCQ and Answers

These Excretory System MCQs and Answers contains the following topics:

Excretory System in Animals MCQs and Answers
Human Excretory System MCQs and Answers
Urine Formation MCQs and Answers
Function of Tubules MCQs and Answers
Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers
Regulation of Excretory System MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers

Excretory System MCQs and Answers

1. Which of the following structure make the countercurrent mechanism?

a) Henle’s loop and glomerulus

b) PCT and DCT

c) Henle’s loop and vasa recta

d) Vasa recta and collecting duct

Answer: c

2. Which of the following is not a feature of a counter-current mechanism?

a) Helps in maintaining the concentration gradient

b) Helps in making the passage of water easier

c) Helps in concentrating the urine

d) Helps in diluting the urine

Answer: d

3. Which of the following are not involved in the monitoring of kidneys?

a) Hypothalamus

b) Heart

c) Eyes

d) JGA

Answer: c

4. Osmoreceptors in the body is not directly activated by which of the following?

a) Ionic concentration

b) Blood volume

c) Body fluid volume

d) Blood pressure

Answer: d

5. What will happen if the blood volume increases?

a) Switch off the osmoreceptors

b) Osmoreceptors get activated

c) Osmoreceptors get permanently deactivated

d) Osmoreceptors do not play a significant role

Answer: a

6. What is ADH?

a) Vasodilator

b) Phagocytic

c) Receptor

d) Vasoconstrictor

Answer: d

7. Which of the following is released by JG cells when GFR falls its normal levels?

a) Renin

b) Rennin

c) Lipase

d) ADH

Answer: a

8. Which of the following is responsible for the secretion of ANF?

a) Heart

b) Brain

c) Kidneys

d) Intestine

Answer: a

9. Which of the following plays a significant role in the concentration of urine?

a) Henle’s loop and vasa recta

b) PCT and DCT

c) Glomerulus and Bowman’s capsule

d) Collecting duct and tubule

Answer: a

10. What is meant by counter-current?

a) When blood flows in the opposite direction in two limbs of the Henle’s loop

b) When the blood flows in the same direction in two limbs of the Henle’s loop

c) When the blood does not flow through any of the limbs of Henle’s loop

d) When some blood flows in Henle’s loop and the other blood flows in the vasa recta

Answer: a

11. What is the significance of the proximity of Henle’s loop and vasa recta?

a) Maintains osmolarity

b) Maintains the concentration of only water

c) For reabsorption of nutrients

d) No proximity at all

Answer: a

12. In which renal tubule, the reabsorption is minimum?

a) Descending limb of Henle’s loop

b) Glomerulus

c) Collecting tubule

d) Ascending limb of Henle’s loop

Answer: d

13. How does the ascending loop of Henle allow the movement of electrolytes?

a) Only active transport

b) Only passive transport

c) By both active and passive transport

d) Only by diffusion

Answer: c

14. What happens when the filtrate passes through the ascending loop of Henle?

a) It gets dilute

b) It gets concentrated

c) No effect

d) It reverts back

Answer: a

15. Which of the following is reabsorbed completely in the PCT?

a) Amino acids

b) Glucose

c) Ascorbic acid

d) Sodium ions

Answer: b

16. Is the nephric filtrate present in which segment of the renal tubule is isotonic to plasma?

a) Collecting duct

b) Collecting tubule

c) PCT

d) DCT

Answer: c

17. Which of the following does not show maximum osmolarity?

a) Tip of Henle’s loop

b) Interstitial fluid

c) PCT

d) Collecting duct

Answer: c

18. On which segment onwards, the nephric filtrate is called as urine?

a) DCT

b) PCT

c) Collecting duct

d) Glomerulus

Answer: a

19. The passage of which of the following makes the urine hypertonic?

a) Sodium ions

b) Urea

c) Glucose

d) Potassium ions

Answer: b

20. What is the normal amount of urea in the blood?

a) 10-15 mg/100 ml

b) 18-38 mg/100 ml

c) 40-50 mg/100 ml

d) 0.2-0.5 mg/100 ml

Answer: b

21. What is the percentage of urea present in the urine?

a) 96%

b) 0.2%

c) 2%

d) 5%

Answer: c

22. PCT is lined by which of the following cells?

a) Brush border columnar cells

b) Brush border cuboidal cells

c) Ciliated cuboidal cells

d) Ciliated columnar cells

Answer: b

23. Which of the following is not reabsorbed in the PCT segment?

a) Water

b) Glucose

c) HCO3

d) H+

Answer: d

24. Which of the following is not correct regarding PCT?

a) It does not maintain the pH

b) It maintains the ionic balance of the body

c) It absorbs HCO3 ions

d) It secretes potassium ions

Answer: a

25. In which of the following segments, conditional reabsorption of sodium ions take place?

a) PCT

b) DCT

c) Collecting duct

d) Henle’s loop

Answer: b

26. Which of the following segments are responsible for maintaining the sodium-potassium balance?

a) Ascending loop of Henle

b) Descending loop of Henle

c) DCT

d) Glomerulus

Answer: c

27. The collecting duct extends from the cortex of the kidney to which of the following parts?

a) Outer parts of medulla

b) Inner parts of medulla

c) Into the medullary pyramids

d) Into the renal pelvis

Answer: b

28. Which of the following segments can allow the passage of urea through them?

a) Collecting duct

b) PCT

c) DCT

d) Henle’s loop

Answer: a

29. What are diuretics?

a) Substances which increase the urine formation

b) Substances which decrease the urine formation

c) Substances which increase the glucose content in the urine

d) Substances which change the colour of the urine

Answer: a

30. Which of the following is called a salt retaining hormone?

a) ANF

b) ADH

c) Oxytocin

d) Aldosterone

Answer: d

31. Hyposecretion of ADH causes which of the following diseases?

a) Diabetes mellitus

b) Diabetes insipidus

c) Addison’s disease

d) Simmonds’s disease

Answer: b

32. What happens due to the increase of sodium ions in the blood?

a) Increase in blood pressure

b) A decrease in blood pressure

c) Increase in the solubility of nitrogen

d) A decrease in solubility of sodium ions

Answer: a

33. What happens when there is an increase in sodium ions in the urine?

a) Increase in blood pressure

b) Increase in blood volume

c) A decrease in blood pressure

d) A decrease in the solubility of sodium ions

Answer: c

34. Juxtaglomerular cells are the modifications of which of the following?

a) Smooth muscle cells

b) Skeletal muscle cells

c) Adipocytes

d) Areolar cells

Answer: a

35. What is the myogenic mechanism of the kidney?

a) As blood pressure increases, arteries get constricted

b) As blood pressure decreases, arteries get dilated

c) As blood pressure increases, efferent renal arteriole dilates

d) As blood pressure increases, afferent renal arteriole dilates

Answer: c

36. Which of the following organs does not help in the elimination of excretory wastes?

a) Skin

b) Lungs

c) Liver

d) Heart

Answer: d

37. Which of the following is not an excretory waste of liver?

a) Cholesterol

b) Bilirubin

c) CO2

d) Vitamins

Answer: c

38. Where is vasopressin released from?

a) Neurohypophysis

b) Pineal gland

c) Adrenal gland

d) Pancreas

Answer: a

39. Which of these is not a function of ADH?

a) Stimulates water reabsorption

b) Decreases blood pressure

c) Prevents diuresis

d) Decreases perspiration

Answer: b

40. Which of these hormones do not lead to the constriction of blood vessels?

a) Epinephrine

b) Angiotensin II

c) ANF

d) ADH

Answer: c

Similar MCQs and Answers

Excretory Products and their Elimination MCQs and Answers
Excretory Products and their Elimination NEET MCQ
Important Questions on Excretory Products and their Elimination
Excretory Products and their Elimination NEET Questions pdf
Excretory Products and their Elimination Short Questions for NEET
Excretory Products and their Elimination Class 11 questions and answers

Related Online Test

Life Processes Class 10 MCQ Online Test
Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Nutrition
Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet
Food And Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Food And Nutrition
Healthy Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Healthy Diet
Diet Plan Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet Plan
Nutrition Quiz For Students – FREE Science Online Quiz on Nutrition

Comments