50+ Function of Tubules MCQs and Answers

When you are preparing for the upcoming Biology/Medical exams, the Function of Tubules MCQs and Answers are most useful for students whose preparation is in concern. In this post we are going to discuss about Function of Tubules MCQs and Answers. We already published Excretory System MCQs and Answers.

Function of Tubules MCQs and Answers

1. In which renal tubule, the reabsorption is minimum?

a) Descending limb of Henle’s loop

b) Glomerulus

c) Collecting tubule

d) Ascending limb of Henle’s loop

Answer: d

2. How does the ascending loop of Henle allow the movement of electrolytes?

a) Only active transport

b) Only passive transport

c) By both active and passive transport

d) Only by diffusion

Answer: c

3. What happens when the filtrate passes through the ascending loop of Henle?

a) It gets dilute

b) It gets concentrated

c) No effect

d) It reverts back

Answer: a

4. Which of the following is reabsorbed completely in the PCT?

a) Amino acids

b) Glucose

c) Ascorbic acid

d) Sodium ions

Answer: b

5. Is the nephric filtrate present in which segment of the renal tubule is isotonic to plasma?

a) Collecting duct

b) Collecting tubule

c) PCT

d) DCT

Answer: c

6. Which of the following does not show maximum osmolarity?

a) Tip of Henle’s loop

b) Interstitial fluid

c) PCT

d) Collecting duct

Answer: c

7. On which segment onwards, the nephric filtrate is called as urine?

a) DCT

b) PCT

c) Collecting duct

d) Glomerulus

Answer: a

8. The passage of which of the following makes the urine hypertonic?

a) Sodium ions

b) Urea

c) Glucose

d) Potassium ions

Answer: b

9. What is the normal amount of urea in the blood?

a) 10-15 mg/100 ml

b) 18-38 mg/100 ml

c) 40-50 mg/100 ml

d) 0.2-0.5 mg/100 ml

Answer: b

10. What is the percentage of urea present in the urine?

a) 96%

b) 0.2%

c) 2%

d) 5%

Answer: c

11. PCT is lined by which of the following cells?

a) Brush border columnar cells

b) Brush border cuboidal cells

c) Ciliated cuboidal cells

d) Ciliated columnar cells

Answer: b

12. Which of the following is not reabsorbed in the PCT segment?

a) Water

b) Glucose

c) HCO3

d) H+

Answer: d

13. Which of the following is not correct regarding PCT?

a) It does not maintain the pH

b) It maintains the ionic balance of the body

c) It absorbs HCO3 ions

d) It secretes potassium ions

Answer: a

14. In which of the following segments, conditional reabsorption of sodium ions take place?

a) PCT

b) DCT

c) Collecting duct

d) Henle’s loop

Answer: b

15. Which of the following segments are responsible for maintaining the sodium-potassium balance?

a) Ascending loop of Henle

b) Descending loop of Henle

c) DCT

d) Glomerulus

Answer: c

16. The collecting duct extends from the cortex of the kidney to which of the following parts?

a) Outer parts of medulla

b) Inner parts of medulla

c) Into the medullary pyramids

d) Into the renal pelvis

Answer: b

17. Which of the following segments can allow the passage of urea through them?

a) Collecting duct

b) PCT

c) DCT

d) Henle’s loop

Answer: a

18. What are diuretics?

a) Substances which increase the urine formation

b) Substances which decrease the urine formation

c) Substances which increase the glucose content in the urine

d) Substances which change the colour of the urine

Answer: a

19. Which of the following is called a salt retaining hormone?

a) ANF

b) ADH

c) Oxytocin

d) Aldosterone

Answer: d

20. Hyposecretion of ADH causes which of the following diseases?

a) Diabetes mellitus

b) Diabetes insipidus

c) Addison’s disease

d) Simmonds’s disease

Answer: b

21. What happens due to the increase of sodium ions in the blood?

a) Increase in blood pressure

b) A decrease in blood pressure

c) Increase in the solubility of nitrogen

d) A decrease in solubility of sodium ions

Answer: a

22. What happens when there is an increase in sodium ions in the urine?

a) Increase in blood pressure

b) Increase in blood volume

c) A decrease in blood pressure

d) A decrease in the solubility of sodium ions

Answer: c

23. Juxtaglomerular cells are the modifications of which of the following?

a) Smooth muscle cells

b) Skeletal muscle cells

c) Adipocytes

d) Areolar cells

Answer: a

24. What is the myogenic mechanism of the kidney?

a) As blood pressure increases, arteries get constricted

b) As blood pressure decreases, arteries get dilated

c) As blood pressure increases, efferent renal arteriole dilates

d) As blood pressure increases, afferent renal arteriole dilates

Answer: c

25. Which of the following organs does not help in the elimination of excretory wastes?

a) Skin

b) Lungs

c) Liver

d) Heart

Answer: d

26. Which of the following is not an excretory waste of liver?

a) Cholesterol

b) Bilirubin

c) CO2

d) Vitamins

Answer: c

More Related MCQs on Excretory System

Excretory System in Animals MCQs and Answers
Human Excretory System MCQs and Answers
Urine Formation MCQs and Answers
Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers
Regulation of Excretory System MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers