50+ Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers

Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Geostationary and Polar Satellites MCQs

1. The radius of orbit of a geostationary satellite is given by _____ (M = Mass of the earth; R = Radius of the earth; T = Time period of the satellite)

a) [(T2*G*M)/(4*pi2)]3/2

b) [(T2*G*M)/(4*pi2)]2/3 – R

c) [(T2*G*M)/(4*pi2)]1/3 – R

d) [(T2*G*M)/(4*pi2)]1/3

Answer: d

2. The height of the geostationary satellites above the earth’s surface is approximately 36,000 km.

a) True

b) False

Answer: a

3.Polar satellites are high altitude satellites.

a) True

b) False

Answer: b

4. Polar satellites are used for high-resolution imaging of the earth’s surface because _____

a) they have better cameras

b) they are very high above the surface of the earth and travel slowly to gather more information

c) they are closer to the surface of the earth and can cover vast areas very quickly

d) they can be launched by most countries in the world

Answer: c

5. geostationary satellite is orbiting the earth at a height of 4R above the earth’s surface. The time period of another satellite at a height of 2R is _____

a) 24 x (3/5)1/2 hr

b) 12 x (3/5)1/2 hr

c) 6 x (3/5)1/2 hr

d) 72 x (3/5)1/21 hr

Answer: a

6. A polar orbit is ideal for a spy satellite.

a) True

b) False

Answer: a

7. How much is a polar orbit’s inclination with the earth’s equatorial plane?

a) 0 degrees

b) 45 degrees

c) 90 degrees

d) 180 degrees

Answer: c

8. What is the angular velocity of parking satellites?

a) pi/2 rad/hr

b) pi/3 rad/hr

c) pi/6 rad/hr

d) pi/12 rad/hr

Answer: d

9. The PSLV rockets of India launch satellites into the high-earth orbit.

a) True

b) False

Answer: b

10. A geosynchronous satellite always appears fixed in the sky.

a) True

b) False

Answer: b

11. Every geostationary satellite is a geosynchronous satellite.

a) True

b) False

Answer: a

12. A geostationary satellite cannot orbit in any plane other than the equatorial plane.

a) True

b) False

Answer: a

13. CARTOSAT is a group of geostationary satellites sent up by India.

a) True

b) False

Answer: b

14. Most waves used for communication purposes rely on geostationary satellites because _____

a) they cannot transmit data at long distances due to curvature of the earth

b) they are reflected by the atmosphere

c) they are very cheap

d) it does not occupy space on the earth’s surface

Answer: a

15. A geostationary satellite seems to be fixed in the sky because it does not orbit the earth.

a) True

b) False

Answer: b

More Related MCQs

Kepler’s Laws MCQs and Answers
Universal Law of Gravitation MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers
Gravitational Potential Energy MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Earth Satellite MCQs and Answers
Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers

Comments