50+ Gravitational Potential Energy Quiz and Answers

Gravitational Potential Energy Quiz and Answers play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Gravitational Potential Energy Quiz and Answers

1. A dam produces electricity from the gravitational potential energy of the water stored in it. The same dam has 50 cubic km of water stored 50 meters above the ground. What is the work done by gravity relative to the ground? (Assume g = 10 m/s2)

a) 1.5 x 1016 J

b) 2.5 x 1016 J

c) 3.5 x 1016 J

d) 4.5 x 1016 J

Answer: b

2. A 4kg eagle picks up a 75g snake and raises it 2.5 m from the ground to a branch. What is the work done by the eagle on the snake? (Assume g = 10 m/s2)

a) 100 J

b) 1.875 J

c) 118.75 J

d) 10 J

Answer: b

3. A 4kg eagle picks up a 75g snake and raises it 2.5 m from the ground to a branch. What is the work done to raise the bird’s own centre of mass to the branch? (Assume g = 10 m/s2)

a) 100 J

b) 1.875 J

c) 118.75 J

d) 10 J

Answer: a

4. The expression for gravitational potential energy is “-(G*M)/r”.

a) True

b) False

Answer: b

5. Gravitational potential energy can be zero but gravitational potential can never be zero.

a) True

b) False

Answer: b

6. The value of the gravitational potential at the centre of a ring of radius “a” and mass “M” is _____

a) zero

b) -(G*M)/a

c) -(G*M)/a1/2

d) infinite

Answer: b

7. The value of gravitational potential inside a uniform thin spherical shell is the same everywhere.

a) True

b) False

Answer: a

8. The value of gravitational potential outside a uniform thin spherical shell is the same everywhere.

a) True

b) False

Answer: b

9. The gravitational potential energy of a body at a distance “r” from the centre of the earth is V. Its weight at a distance “2r” from the centre of the earth is _____

a) V/r

b) V/4r

c) V/2r

d) 4V/r

Answer: b

10. The velocity with which an object should be projected from the surface of the earth such that it reaches a maximum height equal to “n” time the radius of earth “R” is _____ (M = Mass of the earth)

a) [(n*G*M)/(n+1)R] ½

b) [((n+1)*G*M)/(n+1)R] 2

c) [(n*G*M)/(n+1)R]

d) [((n+1)*G*M)/nR] 2

Answer: a

11. The value of the gravitational field in a region is given by g = 2i + 3j. What is the change in gravitational potential energy of a particle of mass 5kg when it is taken from the origin O(0,0) to a point P(10, -5)? (Letters in bold are vectorial representations)

a) 5 J

b) 10 J

c) 25 J

d) 50 J

Answer: c

12. The force of gravity is a conservative force.

a) True

b) False

Answer: a

13. Conventionally, the magnitude of gravitational potential energy for an object at infinity from the earth is _____ ((M = Mass of the earth; m = Mass of the object at infinity; R = Radius of the earth).

a) -(G*M)/R2

b) -(G*M)/R

c) -(G*M*m)/R

d) Zero

Answer: d

14. The maximum value of gravitational potential energy is zero.

a) True

b) False

Answer: a

More Related MCQs

Kepler’s Laws MCQs and Answers
Universal Law of Gravitation MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Earth Satellite MCQs and Answers
Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers
Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers