50+ Human Excretory System MCQs and Answers

Human excretory system, or urine formation, is the process in which the metabolic waste products are removed from the body. Urine is formed by chemical processes that break down molecules of nitrogen, hydrogen, oxygen, carbon dioxide and so on. In this post we are going to discuss about Human Excretory System MCQs and Answers which are most important to you. We already published Excretory System MCQs and Answers.

Human Excretory System MCQs and Answers

1. Through which of the following nerves and blood vessels enter the kidneys?

a) Hilum

b) Tubules

c) Pelvis

d) Medulla

Answer: a

2. Which of the following is responsible for the formation of Columns of Bertini?

a) Medulla

b) Renal pelvis

c) Calyces

d) Cortex

Answer: d

3. How many nephrons are present in each kidney?

a) One million

b) One billion

c) One trillion

d) Two million

Answer: a

4. In how many parts a nephron is divided?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b

5. What will happen if the diameter of the afferent arteriole is less than efferent arteriole?

a) Dilute urine

b) Concentrated urine

c) No ultrafiltration

d) Black urine

Answer: c

6. What are osmoregulators?

a) Animals which cannot change their body osmolarity

b) Animals which can change their osmolarity sometimes

c) Animals which can change their osmolarity

d) Animals which cannot excrete out waste

Answer: a

7. Which of the following organism is not an osmoconformer?

a) Hagfish

b) Spongilla

c) Marine invertebrates

d) Skates

Answer: b

8. Which of the following is not an adaptation of kangaroo rat?

a) Drinks water

b) Feeds on fatty seeds

c) Excretes concentrated urine

d) The nasal counter current system

Answer: a

9. Which of the following is not included in the excretory system of humans?

a) Cloaca

b) Kidneys

c) Ureters

d) Urethra

Answer: a

10. Where are the kidneys situated?

a) Between the 7th and 10th ribs

b) Between the last thoracic and third lumbar vertebra

c) Between the 8th and 9th ribs

d) Between the first and second thoracic vertebra

Answer: b

11. What is the average weight of a human kidney?

a) 40 g

b) 100 g

c) 120 g

d) 10 g

Answer: c

12. Which of the following structure encloses glomerulus?

a) Bowman’s capsule

b) Medullary pyramids

c) Cortex

d) Renal capsule

Answer: a

13. What is the full form of PCT?

a) Proximal Coronary Tube

b) Proximal Convoluted Tubule

c) Proximal Carotid Tube

d) Part Covering Thymus

Answer: b

14. Which of the following is succeeded by PCT?

a) Henle’s loop

b) Glomerulus

c) DCT

d) Collecting duct

Answer: a

15. Where do the DCTs of nephrons open into?

a) PCT

b) Henle’s loop

c) Conducting duct

d) Glomerulus

Answer: c

16. Which of the following is not situated in the cortical region of the kidney?

a) PCT

b) DCT

c) Malpighian corpuscle

d) Loop of Henle

Answer: d

17. Where do the juxtamedullary nephrons dip?

a) Medullary pyramids

b) Calyces

c) Deep in the medulla

d) Renal pelvis

Answer: c

18. The peritubular capillaries emerge from which of the following?

a) Efferent arteriole

b) Afferent arteriole

c) Henle’s loop

d) Renal artery

Answer: a

19. Which of the following runs parallel to the Henle’s loop?

a) Renal artery

b) Renal vein

c) Vasa recta

d) Ureters

Answer: c

20. Which of the following prevents the backflow of urine?

a) Valves

b) Muscles

c) Urinary sphincter

d) Oblique opening of ureters

Answer: d

21. Which of the following vessels carry blood with minimum urea?

a) Renal artery

b) Renal vein

c) Hepatic vein

d) Hepatic portal vein

Answer: b

22. The outer layer of Bowman’s capsule is made up of which of the following epithelium?

a) Squamous epithelium

b) Transitional epithelium

c) Cuboidal epithelium

d) Columnar epithelium

Answer: a

23. Juxta-medullary nephrons constitute what percentage of the total nephrons?

a) 80%

b) 50%

c) 15-20%

d) 75-95%

Answer: c

More Related MCQs on Excretory System

Excretory System in Animals MCQs and Answers
Urine Formation MCQs and Answers
Function of Tubules MCQs and Answers
Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers
Regulation of Excretory System MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers

Comments