50+ Kepler’s Laws Quiz and Answers

Kepler’s Laws Quiz and Answers play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Kepler’s Laws Quiz and Answers

1. What does Kepler’s law of period relate?

a) Time period and semi-minor axis

b) Time period and eccentricity

c) Time period and semi-major axis

d) Time period and area swept by the planet

Answer: c

2. What is the time taken by a planet to sweep an area of 2 million square km if the time taken by the same planet to cover an area of 1 million square km is 36 hours?

a) 18 hours

b) 36 hours

c) 72 hours

d) 144 hours

Answer: c

3. The velocity of a planet is constant throughout its elliptical trajectory in an orbit.

a) True

b) False

Answer: b

4. The velocity of a planet is the greatest at perigee.

a) True

b) False

Answer: a

5. What is the constant of proportionality in Kepler’s law of periods known as?

a) Universal gravitational constant

b) Escape velocity

c) There is no constant of proportionality

d) Cannot be determined

Answer: c

6. Kepler’s laws of planetary motion improved ______

a) the heliocentric theory

b) the geocentric theory

c) the big bang theory

d) the string theory

Answer: a

7. The elliptical orbits of planets were indicated by calculations of the orbit of which astronomical body?

a) Mercury

b) Earth

c) Earth’s moon

d) Mars

Answer: d

8. If the eccentricities of the planetary orbits were taken as zero, then the sun is at the centre of the orbit.

a) True

b) False

Answer: a

9. From Kepler’s law of orbit, we can infer that the sun is located _____ of the planet’s orbit.

a) at the centre

b) at one of the foci

c) at both foci

d) anywhere along the semi-minor axis

Answer: b

10. Kepler’s laws of planetary motion replaced circular orbits with _____

a) elliptical orbits

b) parabolic orbits

c) conical orbits

d) hyperbolic orbits

Answer: a

11. Kepler’s laws of planetary motion were proposed only for _____

a) our sun

b) any star in our galaxy

c) any star in the universe

d) stars of other solar systems

Answer: a

More Related MCQs

Universal Law of Gravitation MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers
Gravitational Potential Energy MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Earth Satellite MCQs and Answers
Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers
Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers