50+ Long Distance Transport of Water MCQs and Answers

Transport in plants is internal movement of water, minerals, oxygen and carbon dioxide inside the plant body. The movement of these substances are effected by biological methods, physical methods or chemical methods. In this post we are going to discuss some most important questions and answers which are based on Long Distance Transport of Water.

Long Distance Transport of Water MCQs

1. Water loss in its liquid phase from special openings of veins near the tip of grass blades is termed as _________

a) guttation

b) exudation

c) girdling

d) transpiration

Answer: a

2. Symbiotic association of fungus with the plant root system is known as ________

a) mutualism

b) nodules

c) ureides

d) mycorrhiza

Answer: d

3. Apoplastic pathway is discontinuous at _______

a) epidermis

b) cortex

c) casparian strips

d) pericycle

Answer: c

4. Statement A: Garden hose is an example of positive hydrostatic pressure.

Statement B: Suction through straw is an example of negative hydrostatic pressure.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: a

5. Translocation occurs through _____

a) xylem only

b) phloem only

c) plasmodesmata

d) Vascular tissues

Answer: d

6. The extensions of root epidermal cells which increase the surface area for absorption are called as

a) casparian strips

b) root hairs

c) sieve plates

d) tracheids

Answer: b

7. Bulk flow system occurs as a result of difference in ________

a) Height

b) Side of leaf

c) Pressure

d) Temperature

Answer: c

8. The pathway of absorption of water involving system of interconnected protoplasts is _______

a) apoplastic pathway

b) symplastic pathway

c) diffusion

d) pressure flow of hypothesis

Answer: b

More Related MCQs on Transport in Plants

Transport in Plants MCQs and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Objective Type Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Very Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants NEET Questions and Answer with FREE PDF

Topic wise MCQs on Transportation in Plants

Means of Transport MCQs and Answers
Plant-Water Relations MCQs and Answers
Transpiration MCQs and Answers
Transport of Mineral Nutrients MCQs and Answers
Phloem Transport MCQs and Answers

Comments