100+ Nutrition In Human Beings MCQs and Answers

Human beings need a balanced diet to function normally, and this balance is provided through nutrition. Nutrition is essential because all the activities of the body, including thinking and respiration require food for energy. And a well-nourished body will keep disease at bay, so nutrition is only half the battle against all kinds of diseases. These Nutrition In Human Beings MCQs and Answers are most important for your upcoming exam. We already published Nutrition MCQs and Answers with FREE PDF that will help you the most.

Nutrition In Human Beings MCQs and Answers

1. Which of the following is/are the major nutrition in human beings?

A. Carbohydrates

B. Fats

C. Minerals

D. All of these

Answer: All of these

2. Which of the following organs are not directly connected to each other?

A. Colon-rectum

B. Stomach-duodenum

C. Buccal cavity-stomach

D. Oesophargus-stomach

Answer: Buccal cavity-stomach

3. Salvia converts –

A. Starch into maltose

B. Glycogen into glucose

C. Proteins into amino acids

D. Fats into vitamins

Answer: Starch into maltose

4. Ptyalin is an enzyme present in –

A. Saliva

B. Gastric juice

C. Pancreatic juice

D. Intestinal juice

Answer: Saliva

5. Prorennin occurs in

A. Intestinal juice

B. Saliva

C. Gastric juice

D. Pancreatic Juice

Answer: Gastric juice

6. Bile is produced and secreted by –

A. Spleen

B. Pancreas

C. Gall bladder

D. Liver

Answer: Liver

7. Largest gland in the body is –

A. pancreas

B. Gastric gland

C. Adrenal

D. Liver

Answer: Liver

8. Which one does not produce any digestive enzyme?

A. Pancreas

B. Stomach

C. Liver

D. Duodenum

Answer: Liver

9. Vitamin K is required for

A. Synthesis of prothrombin

B. Change of prothrombin to thrombin

C. Formation of thrombonplastin

D. Change of fibrinogen to fibrin

Answer: Synthesis of prothrombin

10. The main function of intestinal villi is –

A. Stimulate Peristalsis

B. Provide a large surface area for absorption

C. Distribute digestive enzymes uniformly

D. Prevent anitperistalsis

Answer: Provide a large surface area for absorption

11. Digestion is accomplished by a chemical process called

A. Deamination

B. Hydrolysis

C. Condensation

D. Transamination

Answer: Hydrolysis

12. Which set is mixed with the food in small intestine?

A. Gastric juice, bile, pancreatic juice

B. Bile, pancreatic, juice and saliva

C. Saliva, gastric juice, bile

D. Bile, pancreatic juice, succus entericus

Answer: Bile, pancreatic juice, succus entericus

13. The number of salivary glands present in human beings is –

A. 4 pairs

B. 3 pairs

C. 2 pairs

D. 5 pairs

Answer: 3 pairs

14. The major anion present in the pancreatic juice obtained through the stimulatation of secretin is

A. Bicarbonate

B. Phosphate

C. Bromide

D. Chloride

Answer: Bicarbonate

15. Enterokinase is found in

A. Saliva

B. Intestinal juice

C. Gastric juice

D. Pancreatic Juice

Answer: Intestinal juice

16. A good source of lipase is –

A. Saliva

B. Gastric juice

C. Bile

D. Pancreatic juice

Answer: Pancreatic juice

17. The action of bile can be called –

A. Emulsification

B. Dehydrogenation

C. Oxidation

D. Etherification

Answer: Emulsification

18. Chylomicrons that enter the lacteals are composed of –

A. Protein coat around triglycerides

B. Proteins alone

C. Triglycerides alone

D. Triglycerides around a protein core

Answer: Protein coat around triglycerides

19. The end product of fat digestion is –

A. Alkaloids

B. Fatty acids and Glycerol

C. Amino acids

D. Glucose

Answer: Fatty acids and Glycerol

20. Bile is released by

A. Secretin

B. Cholecystokinin

C. Gastrin

D. Enterocrinin

Answer: Cholecystokinin

21. The digestion of food starts in the mouth where starch is converted into sugar by the action of

A. Surcease

B. Trypsin

C. Pepsin

D. Ptyalin

Answer: Ptyalin

22. Gastric juice is –

A. Acidic

B. Neutral

C. Alkaline

D. Slightly alkaline

Answer: Acidic

23. HCI of gastric juice is produced by

A. Oxyntic cells

B. Goblet cells

C. Chief cells

D. Columnar Cells

Answer: Oxyntic cells

24. Human beings are –

A. Omnivorous

B. Carnivorous

C. Herbivorous

D. Autotrophic

Answer: Omnivorous

PDF Download (Nutrition In Human Beings MCQs)

Related Online Test

Life Processes Class 10 MCQ Online Test
Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Nutrition
Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet
Food And Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Food And Nutrition
Healthy Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Healthy Diet
Diet Plan Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet Plan
Nutrition Quiz For Students – FREE Science Online Quiz on Nutrition