50+ Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers

When you are preparing for the upcoming Biology/Medical exams, the Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers are most useful for students whose preparation is in concern. In this post we are going to discuss about Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers that will help you the most. We already published Excretory System MCQs and Answers.

Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs

1. What is the osmolarity of the urine in the cortex?

a) 300 mOsmol/L

b) 600 mOsmol/L

c) 900 mOsmol/L

d) 1200 mOsmol/L

Answer: a

2. Which of the following returns NaCl into the interstitium?

a) Ascending loop of Henle

b) Descending loop of Henle

c) Ascending portion of the vasa recta

d) Descending portion of the vasa recta

Answer: c

3. Which of the following structure make the countercurrent mechanism?

a) Henle’s loop and glomerulus

b) PCT and DCT

c) Henle’s loop and vasa recta

d) Vasa recta and collecting duct

Answer: c

4. Which of the following is not a feature of a counter-current mechanism?

a) Helps in maintaining the concentration gradient

b) Helps in making the passage of water easier

c) Helps in concentrating the urine

d) Helps in diluting the urine

Answer: d

5. Which of the following are not involved in the monitoring of kidneys?

a) Hypothalamus

b) Heart

c) Eyes

d) JGA

Answer: c

6. Osmoreceptors in the body is not directly activated by which of the following?

a) Ionic concentration

b) Blood volume

c) Body fluid volume

d) Blood pressure

Answer: d

7. What will happen if the blood volume increases?

a) Switch off the osmoreceptors

b) Osmoreceptors get activated

c) Osmoreceptors get permanently deactivated

d) Osmoreceptors do not play a significant role

Answer: a

8. What is ADH?

a) Vasodilator

b) Phagocytic

c) Receptor

d) Vasoconstrictor

Answer: d

9. Which of the following is released by JG cells when GFR falls its normal levels?

a) Renin

b) Rennin

c) Lipase

d) ADH

Answer: a

10. Which of the following is responsible for the secretion of ANF?

a) Heart

b) Brain

c) Kidneys

d) Intestine

Answer: a

11. Which of the following plays a significant role in the concentration of urine?

a) Henle’s loop and vasa recta

b) PCT and DCT

c) Glomerulus and Bowman’s capsule

d) Collecting duct and tubule

Answer: a

12. What is meant by counter-current?

a) When blood flows in the opposite direction in two limbs of the Henle’s loop

b) When the blood flows in the same direction in two limbs of the Henle’s loop

c) When the blood does not flow through any of the limbs of Henle’s loop

d) When some blood flows in Henle’s loop and the other blood flows in the vasa recta

Answer: a

13. What is the significance of the proximity of Henle’s loop and vasa recta?

a) Maintains osmolarity

b) Maintains the concentration of only water

c) For reabsorption of nutrients

d) No proximity at all

Answer: a

More Related MCQs on Excretory System

Excretory System in Animals MCQs and Answers
Human Excretory System MCQs and Answers
Urine Formation MCQs and Answers
Function of Tubules MCQs and Answers
Regulation of Excretory System MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers

Comments