100+ Nutrition MCQs and Answers with FREE PDF

Nutrition is a science and needs to be taught accordingly. These Nutrition MCQs and Answers will help students, teachers and professors revise their concepts and score well. We also Published Nutrition In Human Beings MCQs and Answers and Nutrition In Animals MCQs and Answers. You can Check these.

Nutrition MCQs and Answers with FREE PDF

1. Which of the following is/are the elements of nutrition?

A. Carbohydrates

B. Proteins

C. Fats

D. All of these

Answer: All of these

2. All except one are true about the significance of dietary fiber ?

A. It promotes peristalsis

B. Reduces Cholesterol absorption

C. Increases glycemic index

D. Acts as an anti oxidant

Answer: Increases glycemic index

3. Which of the following has the highest Specific dynamic action (SDA) ?

A. Egg

B. Potato

C. Corn oil

D. Mango

Answer: Egg

4. Which of the following nutrients is rich in short and medium chain fatty acids ?

A. Milk

B. Peanut oil

C. Sunflower oil

D. Almond oil

Answer: Milk

5. Human most easily tolerate a lack of which of the following nutrient ?

A. Protein

B. Carbohydrate

C. Lipids

D. Calcium

Answer: Carbohydrate

6. When the food is directly given in the veins, it is called ______ nutrition.

A. Parenteral

B. Enteral

C. Intravenous

D. Saline

Answer: Parenteral

7. When food is given in the stomach or intestines directly then it is ________ nutrition.

A. Intravenous

B. Saline

C. Enteral

D. Parenteral

Answer: Enteral

8. A person who has had a renal transplant should regulate the intake of ______

A. carbohydrates

B. proteins

C. fats

D. vitamins

Answer: proteins

9. To overcome diabetes, a person can increase the intake of ______ and reduce the intake of

A. carbohydrates, proteins

B. proteins, fats

C. fats, carbohydrates

D. carbohydrates, fats

Answer: fats, carbohydrates

10. For a person suffering from problems like slow neural transmission, eg dementia, they should be given __________

A. Increased sodium

B. Increased potassium

C. Increased calcium

D. Increased magnesium

Answer: Increased potassium

11. A person who is suffering from high blood pressure should cut down on _______

A. sodium

B. potassium

C. calcium

D. magnesium

Answer: sodium

12. Long periods of parenteral nutrition is not recommended because of ______

A. it increases the toxicity of blood

B. it puts pressure on the kidney

C. it puts pressure on the heart

D. it causes the GI track to degenerate

Answer: it causes the GI track to degenerate

13. In cases of renal insufficiency, what should take in place of proteins?

A. Triglycerides

B. Essential Amino Acids

C. Glucose?-1-4 linkage

D. Vitamin K

Answer: Essential Amino Acids

14. In cases of muscle fatigue, which of the Vitamin should be taken?

A. A

B. D

C. E

D. K

Answer: D

15. Which Vitamin in large amounts harms the bones?

A. A

B. B

C. C

D. D

Answer: C

16. Respiratory quotient (R.Q.) falls in all the following conditions except-

A. Acidosis

B. Febrile conditions

C. Diabetes mellitus

D. Starvation

Answer: Acidosis

17. Choose the incorrect statement about BMR out of the following-

A. BMR is directly related to the surface area

B. BMR is inversely proportional to the age

C. BMR is increased in warm climate

D. Males have higher BMR than age matched females

Answer: BMR is increased in warm climate

18. The percentage of total calories obtained from carbohydrates should be between-

A. 15- 20%

B. 20-35%

C. 50-60%

D. 5-10%

Answer: 50-60%

19. All are true about milk as a diet except-

A. It is low in iron content but rich in calcium, sodium and potassium

B. The major carbohydrate is lactose

C. The chief proteins are caseinogens and lactalbumin

D. It is rich in vitamin C and D but poor in Vitamin A and Riboflavin

Answer: It is rich in vitamin C and D but poor in Vitamin A and Riboflavin.

20. An 8 months-old-child has been brought to the pediatric OPD. The examination reveals a thin lean emaciated child. There is history of diarrhea and refusal to feeds from the last few days. The child has been diagnosed with ‘marasmus’. What could have been the source of energy to the brain cells during the period of food deprivation?

A. Glucose

B. Fatty acids

C. Ketone bodies

D. Branched chain amino acids

Answer: Ketone bodies

21. A 34- year-old female has reported with a history of forgetfulness, loss of hair and cold intolerance. She has been diagnosed with hypothyroidism. What would be the effect of this disease on BMR?

A. BMR remains unaltered

B. BMR increases

C. BMR goes down

D. There is initial rise with a subsequent fall

Answer: BMR goes down

22. A 68- year- old male has been brought to the emergency in a state of coma. The patient is a known alcoholic from the past 10 years. A diagnosis of hepatic encephalopathy has been made. Which of the following nutrient should be avoided so as to reduce the ammonia formation in the body?

A. Protein

B. Carbohydrates

C. Fats

D. Minerals and vitamins

Answer: Protein

23. An adequate amount of tyrosine can reduce the requirement of Phenyl alanine in the diet, this effect is said to be-

A. Mutual supplementation of nutrients

B. Sparing effect

C. Specific dynamic action

D. None of the above

Answer: Sparing effect

24. Which of the following is a correct statement to justify the cause of fatty liver in Kwashiorkor?

A. There is more mobilization of lipids from adipose mass

B. There is more synthesis of lipids in the liver

C. There is deficiency of apo B100 protein

D. All of the above

Answer: There is deficiency of apo B100 protein

25. In diabetes mellitus there is reduced oxidation of carbohydrates; what will the effect of insulin administration on RQ ?

A. It will increase

B. It will decrease

C. No effect

D. Initial rise and then fall

Answer: It will increase

26. In a child suffering from marasmus which of the following clinical manifestation is not observed?

A. Watery diarrhea with acid stools

B. Subnormal temperature

C. Visible peristalsis from thin abdominal wall

D. Generalized edema

Answer: Generalized edema

27. The chemical score of gelatin is –

A. 0

B. 44

C. 60

D. 42

Answer: 0

28. Which of the following has the best chemical score?

A. Wheat

B. Egg

C. Milk

D. Pulses

Answer: Egg

29. In a person on hunger strike from the past three days which of the following urinary tests would give a positive reaction?

A. Benedict

B. Barfoed

C. Rothera

D. Biuret

Answer: Rothera

30. A child has presented with growth retardation, inability to walk and bruises all over the body. Which of the following nutrients should be recommended as a supplement to the diet?

A. Milk

B. Egg yolk

C. Citrus fruits

D. Pulses

Answer: Citrus fruits

PDF Download (Nutrition MCQs and Answers)

Related Online Test

Life Processes Class 10 MCQ Online Test
Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Nutrition
Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet
Food And Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Food And Nutrition
Healthy Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Healthy Diet
Diet Plan Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet Plan
Nutrition Quiz For Students – FREE Science Online Quiz on Nutrition